A Mazsihisz nem elégszik meg Orbán javaslatával

Vágólapra másolva!
Továbbra is azt mondják, távol maradnak a kormány holokausztmegemlékezéseitől.
Vágólapra másolva!

A Mazsihisz egyelőre távol marad a holokauszt-emlékévvel kapcsolatos állami megemlékezésektől - közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója csütörtökön. A szervezet azt követően dontött így, hogy áttekintették Orbán Viktor levelét, melyben a miniszterelnök arra tett javaslatot, hogy csak húsvét után folytassák az egyeztetéseket a zsidók követeléseiről.

Zoltai azt mondta, bár Orbántól nagyon udvarias levelet kaptak, arra a három kérdésre, amelyet feltettek, nem érkezett választ. Így e pillanatban az a döntés, hogy nem vesznek részt az állami megemlékezéseken, a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat pedig visszafizetik azok, akik így döntenek. Emellett nemzetközi és hazai gyűjtést rendeznek azért, hogy megtarthassák programjaikat - tette hozzá.

A Mazsihisz vezetősége pénteken ül össze, hivatalosan ott hozzák meg a döntést, amelyet azután a közgyűlésnek kell megerősítenie - mondta. Nem szándékoznak beleavatkozni a választási kampányba, de az idő sürgeti őket, mert "benne vagyunk a holokauszt-emlékévben, és a húsvét még nagyon messze van".

Mivel a miniszterelnök válaszlevelében kezdeményezte, hogy a munkacsoportok addig is folytassák a munkát, Zoltai Gusztáv azt mondta: megpróbálják majd felvenni a kapcsolatot az állami szervezetekkel. Az azonban elkeserítő, hogy a német megszállási emlékmű mégiscsak meglesz, ha később is - tette hozzá.

A Mazsihisz a hónap első felében döntötte el, hogy távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati megemlékezéseitől, ha a kormány nem teljesíti három követelésüket. Ezek: Szakály Sándor menesztése a Veritas Intézet éléről, amiért a történész idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók deportálását Kamenyec-Podolszkijba, a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű építésének leállítása, valamint egyeztetés a Sorsok Házától.

A kormányfő eredetileg a február 10-16-i hétre ígért választ a zsidószervezetnek, a követelésekre azonban csak csütörtökön adott érdemi választ. Orbán Viktor megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy a kampányidőszakban "a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját". Ezért a miniszterelnök levélében azt javasolja, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák. A húsvét április 20-21-ére, a nagy zsidó vallási ünnep, a pészah április 15. és 22. közé esik, a magyarországi holokauszt emléknapja pedig április 16.