A járdán sétálnak az oktatásért tüntetők

Budapest, 2014. február 19.
A „Tüntetés a szabad oktatásért - A jövőnk a tét!” elnevezésű demonstráció résztvevői transzparensekkel a kezükben Budapesten, a Vámház körúton vonulnak 2014. február 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. február 19. A „Tüntetés a szabad oktatásért - A jövőnk a tét!” elnevezésű demonstráció résztvevői transzparensekkel a kezükben Budapesten, a Vámház körúton vonulnak 2014. február 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
150-200 ember vonul a szabad oktatásért meghirdetett tüntetésen a Rákóczi úton.
Vágólapra másolva!

A Blaha Lujza térről a Fővám térig sétáltak a szabad oktatásért meghirdetett menet résztvevői. A 130-150 tüntető körében a gyülekezéskor az Elégedetlenek Pártja aktivistái gyűjtögették a választáson induláshoz szükséges aláírásokat. A tüntetők kiabálva buzdítják a buszmegállókban állókat a csatlakozásra, és "Tesit a stadionba!", "Legyen kréta!", "Jövőnk a tét" feliratú táblákat visznek magukkal – helyszíni tudósítónk szerint. A menetet, amely fél öt körül a Rákóczi út járdáján haladt, 40-50 rendőr biztosítja. A járműforgalmat alkalmanként korlátozzák.

A tüntetést középiskolások szervezték, de a menethez csatlakozott néhány nyugdíjas is, aki egyetértett a fiatalok céljaival. "Valódi, nyilvános, szakmai kommunikációt akarunk. Az nem elég, hogy Hoffmann Rózsa néhány random diákkal egyeztet. Ők nem dönthetnek a mi sorsunkról" – mondta az egyik főszervező. Elmondta, hogy nehéz mozgosítani a középiskolásokat, de akkor is érdemes hallatni a hangjukat, ha kevesen vannak.

A „Tüntetés a szabad oktatásért - A jövőnk a tét!” elnevezésű demonstráció résztvevői a Vámház körúton Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Múzeum körúton fél autósávot elfoglalva, a Szózatot és a Kossuth Lajos azt üzentét énekelve haladtak a tüntetők. Hat órakor már csak ötvenen érkeztek a Fővám térre. A családias hangulatban egy középiskolás arról beszélt, hogy a nagyapja juhász volt, az apja pedig már egyetemre is járhatott, de mindketten szabadon tehettek az álmaikért. "A szabad oktatás azt jelenti, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indul" – mondta.