Szakály nem mindig találja el a kifejezéseket

Vágólapra másolva!
Szerinte a történelemben többféle igazság és értelmezés lehet.
Vágólapra másolva!

"Az utóbbi időben láthattam, hogy egyes szavakat és kifejezéseket is patikamérlegre kell tenni, és még akkor sem találom el mindig" - mindössze ezzel utalt sokat támadott közelmúltbeli nyilatkozatára Szakály Sándor történész, a Veritas Intézet vezetője. Szakály pénteken könyvet mutatott be Újbudán. Heinrich Tamáska Péter, Kis magyar börtöntörténelem című könyvének bemutatóját a Magyar Páneurópai Unió (MPU) szervezte.

Szakály korábban azt mondta, hogy a zsidók 1941-es Kamenyec-Podolszki kitelepítése idegenrendészeti eljárás volt. Ezért most több zsidó szervezet is az eltávolítását követeli a Veritas éléről. Szakály elhárította az Origo ezzel kapcsolatos kérdéseit.

A könyvbemutató tudósítónk szerint kedélyes hangulatú volt, a közönség értette, és értékelte Szakály anekdotikus történeteit. Szakály magasztalta a könyvet, amelyet irodalmi és szociografikus szempontból is kiemelkedő alkotásnak nevezett. Beszélt a Veritasról is, elmondta, hogy három kutatócsoport lesz, és eddig fel nem tárt témákon dolgoznak majd. Azt is mondta, a történelemben többféle igazság és többféle értelmezés lehet, de a lényeg, hogy a tényeket nem lehet megváltoztatni.

"A történészt az eseményre még az előtt hívták meg, hogy az a kis kalamajka volt a személye körül, de nem merült fel, hogy visszavonnák a felkérést" - mondta az Origónak Wodianer-Nemessuri Zoltán, az MPU alelnöke, aki szerint egy történelmi vitát nem szabad politikai kontextusba helyezni.