Könyvben tálal ki Matolcsy György volt kabinetfőnöke

Vágólapra másolva!
Valakik valahol már 2011 tavaszán elhatározták, hogy megdöntik Orbán Viktort és kormányát – derül ki Wiedermann Helga hamarosan megjelenő könyvéből.
Vágólapra másolva!

Könyvet írt a Magyarország elleni állítólagos pénzügyi és gazdasági támadásokról Matolcsy György volt kabinetfőnöke, Wiedermann Helga. A nemsokára megjelenő kötetből a Magyar Nemzet szerint a többi között kiderül, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság finn pénzügyi biztosa ahol tudott, keresztbe tett Magyarországnak a 2010–2011-es válságkezelés során. A visszaemlékezés részletesen foglalkozik a Magyarország és a forint elleni 2011-es spekulációs támadással, és bemutatja annak hátterét - írja a lap.

Wiedermann Helga visszaemlékezései szerint Olli Rehn pénzügyi biztos 2010-ben, az új ciklus legelső Ecofin-ülésén kifejezetten rossz színben tüntette fel Magyarországot az uniós pénzügyminiszterek előtt, és Görögországgal egy szinten állónak próbálta bemutatni az itthoni helyzetet. A szerző szerint már ezen a találkozón óriási nyomás alá vették Matolcsyt, akinek már a néppárti képviselők, majd a pénzügyminiszterek reggelijén nekiszegezték a kérdést: hajlandó-e Magyarország azonnali megszorításokra, meghosszabbítva az IMF–EU-megállapodást. A könyv kitér arra is, hogy miután Matolcsy ragaszkodott hozzá, hogy a megszorításokat jelentő IMF–EU-szerződést mihamarabb lezárhassák, pénzügyi támadást indítottak Magyarország ellen.

A Magyar Nemzet ismertetése szerint a könyvben a volt kabinetfőnök emlékeztet arra a 2011 elején lezajlott háttérbeszélgetésre, amely során az egyik legnagyobb osztrák bank vezetője közölte, hogy ők ugyan el tudnák viselni a magyar bankadót, de azt már nem, ha az összes olyan kormány bevezetné ezt, ahol a banknak leányvállalatai vannak.

Mi úgy tudjuk, hogy valakik valahol már 2011 tavaszán elhatározták, hogy megdöntik Orbán Viktort és kormányát – írja a volt kabinetfőnök.