Maffiának minősítette az ügyészség a jogosítványos csalókat

Vágólapra másolva!
Egy autósiskolában fejenként 1000-4000 euróért adtak ki jogosítványokat román állampolgároknak orvosi igazolás, tanfolyam és vizsga nélkül. Az ügyészség 36 embert vádolt meg bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, akár húsz évet is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 36 személlyel szemben vádiratot nyújtott be a magyar–román jogosítványcsalás ügyében.

A vádirat szerint egy budapesti autósiskola vezetője 2008–2010-ben bűnszervezetet irányított, amelynek többek között gépjárművezető-szakoktatók, tolmácsok, vizsgabiztosok, okmányirodai ügyintézők, háziorvosok is tagjai voltak. A vádlottak csoportosan utaztattak Magyarországra román állampolgárokat, akiket 1000 eurótól 4000 euróig terjedő összeg ellenében magyar jogosítványhoz juttattak úgy, hogy arra ezek a személyek nem lettek volna jogosultak.

Az átadott összegek ellenében a gépjárművezető-jelöltek részére a beszervezett háziorvosok – a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül – egészségi alkalmassági véleményt állítottak ki, majd az elméleti vizsgán tolmácsok, a gyakorlati vizsgán pedig szakoktatók, illetve vizsgabiztosok segítették őket úgy, hogy megfelelt eredményűre minősítették a vizsgázókat annak ellenére, hogy a kritériumrendszernek nem feleltek meg.

A vizsgákat követően a bűnszervezet tagjai által lefizetett okmányirodai ügyintézők annak ellenére állíttattak ki vezetői engedélyeket, hogy a román állampolgárok a jogszabályban előírt, hat hónapos magyarországi tartózkodást előíró feltételnek nem feleltek meg, így nem juthattak volna jogosítványhoz.

A vádiratban szereplő bűncselekményért öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de mivel az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el, a vádlottak akár húsz évet is kaphatnak.