Öt dolog, ami még nem fordult elő rezsifórumon

rezsifórum Szalay Péter Hoppál Péter
Rezsifórum a XIII. kerületben
Vágólapra másolva!
Angyalföldön tartott rezsifórumot csütörtök este a helyi fideszes jelölt és a Fidesz szóvivője, és nem is titkolták, hogy a Fidesz legnehezebb terepének tartják a körzetet. A szokatlan helyszínen öt olyan dolog is történt, amelyet még nem láttunk rezsifórumon. Kiderült, hogy a Fidesz-szóvivő fél, hogy lehallgatják, és hogy felsőbb utasítás, hogy ne legyenek kérdések.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az egyik leghezebben nyerhető körzetében, a XIII. kerületben tartott rezsifórumot csütörtök este. A választókerület fideszes jelöltje, Szalay Péter Hoppál Péter Fidesz-szóvivővel próbálta meggyőzni a lepukkant angyalföldi szállóban összegyűlt szimpatizánsokat, hogy igenis abban a kerületben is van esély nyerni, ahol még sosem sikerült a Fidesznek.

A rezsifórum a már más városokban is látott forgatókönyv szerint zajlott: nagy volt a sor a bejáratnál, hogy aláírják a rezsicsökkentés megvédését, és belépjenek a Magyar Csapatba, itt is főleg nyugdíjasok gyűltek össze, a fórumon jól megtapsolták, amikor Orbán Viktor neve elhangzott, és pfújoltak Gyurcsány Ferenc nevére. Volt azonban öt olyan dolog, amelyet eddig nem tapasztalhattunk a rezsifórumokon.

1. Panasz arra, hogy nehéz nyerni

A rezsifórumokon felszólaló fideszeseket általában nagy magabiztosság jelzi, és bár mindannyian hangsúlyozzák, hogy nincs zsebben a győzelem, azért olyan kijelentéseket nem hallhattunk még, hogy "szocialista kerületben vagyunk". Pedig pontosan ezen sopánkodott Szalay Péter, és Hoppál Péter később ki is igazította, hogy ne fogalmazzon így. Ugyanakkor Hoppál is elismerte, hogy amikor a Fideszben a társai megtudták, hová készül rezsifórumot tartani, azt mondták: "ajjaj, nehéz helyre mész". Hoppál szerint viszont Angyalföld is ugyanúgy megfordítható, mint ahogy 2009-ben Pécsen tudott győzni a Fidesz.

Hoppál Péter a színpadról üzent a lehallgatóknak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

De miért is nehéz terep a Fidesznek Angyalföld?

- Még sose sikerült itt győznie a Fidesznek, sem parlamenti, sem önkormányzati választáson.

- 2010-ben, amikor a Fidesz az egész országban tarolt, akkor sem tudta megnyerni a XIII. kerületi körzeteket. Az északi körzetben az MSZP-s Tóth József simán, több ezer szavazattal győzött a Fidesz-KDNP-s Spaller Endre ellen, míg a déli körzetben az MSZP-s Szanyi Tibornak néhány szavazatot sikerült rávernie Szalay Péterre.

- A baloldal itt a 2010-es országos vereség után is jól szervezett maradt, 2010 októberében az MSZP minden önkormányzati körzetet magabiztosan megnyert. A képviselőtestületben teljes a szocialista túlsúly, most pedig a körzetben az egyik MSZP-s alpolgármester, Hiszékeny Dezső a baloldali összefogás jelöltje.

2. Félelem amiatt, hogy az ellenség köztünk van

A mellettem ülők is folyamatosan arról beszéltek a fórum előtt, hogy sok olyan szomszédot látnak, aki "biztosan MSZP-s, és besúgó". Erre az érzésre később ráerősített Hoppál is, ugyanis többször azzal szakította meg beszédét, hogy elismételt mondatokat azért, hogy - mint fogalmazott - "hátha van itt olyan, aki diktafonnal felveszi, amit mondok, és elviszi a megfelelő helyre".

Szalay ül, Hoppál a színpadon Fotó: Tuba Zoltán - Origo



A fórum után megkérdeztem Hoppált, jól értem-e a célzást, és megerősítette, hogy arra célzott, hogy baloldali megfigyelők vannak a teremben, és felveszik a beszédét,hogy később esetleg felhasználhassák. Mint mondta, szerinte minden rezsifórumon ülnek a hátsó sorokban ilyen emberek.

3. Körülményes fogalmazásmód, nehéz kifejezések

A rezsifórumokon egy előre gyártott képsorozatot szoktak vetíteni, és ezekben elég leegyszerűsített üzenetek szerepelnek. Például Orbán-kormány: emelkedő nyugdíj, átlagbér-növekedés, rezsicsökkentés; a Gyurcsány-kormány főbűnei hét pontba szedve. Ehhez képest a két fideszes képviselő olykor olyan bonyolult kifejezésekkel dobálózott, amelyeket a körülöttem ülő hallgatók biztosan nem értettek. Hoppál például így kommunikálta a nyugdíjemelést: "a maginflációt is meghaladóan sikerült emelnünk tavaly a nyugdíjakat". Szalay Péter pedig a génmódosított növényekről szóló szabályokat kezdte a fórum elején ismertetni. Egy mögöttem ülő meg is jegyezte, hogy "Orbán sosem fogalmaz ilyen bonyolultan".

Azért a teltház megvolt Angyalföldön is, a mikrofonnal Szalay Péter sétál Fotó: Tuba Zoltán - Origo

4. Előre kiválasztott kérdezők

A politikusok beszéde után szokatlan jelenet volt, hogy a fideszes jelölt előre megmondta, hogy melyik két hallgató kérdezhet, illetve mondhatja el a véleményét a rezsicsökkentésről. Szalay egy pillanatig sem titkolta, hogy előre felkérték őket, és más kérdezőnek nem adnak szót. Szalay a fórum után ezt a húzását azzal magyarázta, hogy "felülről van egy ilyen javaslat", hogy lehetőleg ne nyújtsák el a fórumot kérdésekkel, és ne adjanak teret annak, hogy "szétbeszéljék a fórumot" a résztvevők.

5. Újabb alattomos ellenség a láthatáron

A két kiválasztott kérdező közül az elsőként felszólaló hölgy röviden megdicsérte a rezsicsökkentést, majd felhívta a figyelmet arra, hogy "alattomos, fű alatti támadás" éri az intézkedést a közös képviselők részéről. A társasházakban dolgozó közös képviselők, akiknek február 15-ig kötelező kifüggeszteni a házakban, mennyit csökkent a rezsi 2013 eleje óta, szerinte gúny tárgyává teszik az intézkedést. "Alattomos támadássukkal elveszik az emberek örömét" - mondta, és kormányzati fellépést kért ez ellen. Hoppál erre nem reagált, viszont a beszédét előtte éppen azzal zárta, hogy mindenki tegyen bejelentést, ha bármilyen negatív dolgot tapasztalnak, jelentsék. Meg is hirdettek egy inygenes rezsi zöld számot, amelyet felhívhatnak az emberek.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A másik kérdező amiatt panaszkodott, hogy a házában a lakosok 60 százaléka baloldali, és rájuk is vonatkozik a rezsicsökkentés. Hoppál erre csak annyit mondott, hogy "nem baj, nekik is csökken", a közönség viszont felzúdult, és többen azt kiabálták, hogy "hát ez az, ez a baj".