Nyilvános, kik juthatnak a busás üzlethez

Vágólapra másolva!
A kormány elárulta, hogy a jövőben kik végzik a felszámolásokat.
Vágólapra másolva!

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) csütörtökön nyilvánosságra hozta a honlapján azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a jövőben lebonyolíthatják a bíróságok által elrendelt felszámolásokat. Az új felszámolói névjegyzék február 15-étől hatályos.

A közzétett lista azonos azzal, amelyről az Origó már szerdán este részleteket közölt. Cikkünkből kiderült, hogy a felszámolói helyek újrapályáztatásával a kormány jelentősen átrendezte a piacot, a 130 győztes cég között 68 olyan cég található, amelyik nem volt rajta a korábbi névjegyzéken, ők tehát új szereplők.

Az új szereplők között több olyan cég is található, amely tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve korábban sikerrel szerepelt a trafikpályázaton is. (Erről szóló cikkünket itt találja.)

Az uniós előírások szerint a névjegyzéket hétévente meg kell újítani, ezért döntött úgy az Orbán-kormány, hogy újrapályáztatja a helyeket. A 130 helyre 344-en jelentkeztek. A pályázati eljárás december 15-án lezárult, ennek ellenére a KIH csak csütörtökön hozta nyilvánosságra a névsort, amit azzal magyaráztak, hogy előbb minden érintettnek ki akarták postázni a döntést.

A bíróságok csak azon cégek közül választhatnak felszámolót, amelyek rajta vannak a névjegyzéken. Mivel többmilliárdos piacról van szó (a felszámolással foglalkozó cégek évente mintegy 4,5 milliárdnyi bevételre tesznek szert), így nagy jelentősége van annak, hogy ki van rajta a listán.