Kidobták az uniós zászlókat a Parlament ablakán

Kalandos időszak a Parlamentben
Budapest, 2014. február 13. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos (j) és Lenhardt Balázs független képviselő, mielőtt kidobják a Parlament ablakán az Európai Unió, általuk az ülésteremből kihozott zászlaját az Országgyűlés 2010-2014-es kormányzati ciklusának utolsó ülése alatt 2014. február 13-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Gaudi-Nagy Tamás szerint szakítani kell az EU-val, mindenkit hasonló akcióra buzdít.
Vágólapra másolva!

A reggeli PM-es lufieregetős akció után újabb esemény zavarta meg a parlament ebben a ciklusban utolsó plenáris ülését. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő és Lenhardt Balázs volt jobbikos, most független honatya leszedte, kivitte a folyosóra, és kidobta az ablakon a parlamenti ülésteremben található két uniós zászlót.

Mielőtt Gaudi-Nagy kihajította volna a zászlókat, azt mondta, hogy „megvédi a szabadságot”, szerinte ugyanis az Európai Unió gyarmatosította Magyarországot, és mára kiderült, hogy hazug feltételekkel kényszerítettek minket az EU-ba, ezért szakítani kell vele.

Gaudi, Lenhardt és a zászlók délelőtt Forrás: MTI/Beliczay László

Azt kérte, hogy mindenki kövesse a példáját, és aki csak teheti, szedje le a közintézményekről, az iskolákról és az óvodákról az uniós zászlókat. Ezután a képviselő kinyitotta az ablakot, kikiabálta a lent dolgozó munkásoknak, hogy „Vigyázzanak, veszélyes tárgy! Éljen a szabadság, éljen a haza!”, majd ledobta a zászlókat.

A gyors akcióra a teremőrök nem tudtak időben reagálni, de a zászlók később visszakerültek a terembe.

Gaudi és a zászlók délután Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gaudinak ez nem tetszett, ezért napirend utáni felszólalását követően ismét eltávolította a zászlókat, levitte a félemeletre, és a sokszorosító melletti férfi WC-ben hagyta. Felszólalásának végén tűrhetetlennek nevezte, hogy a szerinte gyarmatosítást jelképező szimbólumot visszahozták az ülésterembe.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke szerint lesz következménye a tettüknek. Napirend utáni felszólalása után Gaudi-Nagy Tamást az ülést vezető Latorcai János kizárta az ülés további részéből.