Vágólapra másolva!
Elfogadta kormánypárti szavazatokkal a parlament működési rendjét és a képviselői jogokat is meghatározó új házszabályt az Országgyűlés az utolsó ülésén, csütörtökön. Ez és a hozzá kapcsolódó törvénymódosítás az új parlament megalakulásával lép hatályba.
Vágólapra másolva!

A házszabály a mindenkori többségre bízza, hogy milyen gyakorisággal ülésezzen az Országgyűlés. Az előterjesztő kormánypárti képviselők szerint az új eljárásrend egy-, két- vagy háromhetes ülésezéssel is alkalmazható. Ugyanakkor előírás, hogy interpellációk és kérdések feltevésére minden olyan héten időt kell biztosítani, amikor a parlament ülésezik.

A legfontosabb változások egyike a módosító javaslatokról a plenáris ülésen folyó részletes vita megszüntetése. Ehelyett a jövőben a módosító indítványokat előbb a szakbizottság tárgyalja – mint most –, majd az újonnan létrejövő törvényalkotási bizottság elé kerülnek. Az új testület, amelynek elnöke a Ház törvényalkotási alelnöke lesz, egy javaslatba foglalja az általa támogatott módosításokat. Az összegző módosító javaslatról a Ház vitát folytat, majd egy szavazással dönt.