Van a Fidesz kampánya. És van Lázár Jánosé

Lázár János, Algyő, Makó, faluház, kampánykörút, választások 2014, aktivisták
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy ő Orbán Viktor ökle, de néhány Csongrád megyei nyugdíjastól rögtön ellágyul. Az is lehet, hogy ő a fegyelmezett államtitkár, de a saját terepén hajlamos elkalandozni a központi iránytól. Lázár János rejtett oldala tárult fel az elmúlt két hétben tartott kampányrendezvényein.
Vágólapra másolva!

- Csókolom, itt mit lehet aláírni?
- Hát tudja, a Gyurcsány-kormány el akarja venni a gyed extrát, de ha ezt aláírja, akkor nem veszi el.
- De most nem Orbán Viktor a miniszterelnök?
- De ő. Hála istennek!
- Akkor mért kell védeni gyed extrát egy olyan kormánytól, amelyik négy éve nem létezik?
- Visszajönne még az, higgye el! És akkor elvesz mindent.

A nagyjából 3000 lakosú, Csongrád megyei Apátfalva egyik Fidesz-aktivistájával folytattam a fenti párbeszédet a Faluház bejáratánál. Hasonlóan elkötelezett párthívek várták bent a zsúfolásig megtelt Nagyteremben Lázár János perceken belül kezdődő lakossági fórumát. „Maradjál már, nagyon fontos dolgokat fog mondani a János, meglátod” – hurrogta le a férjét egy asszony. A nyugdíjas korú férfi azzal mérgesítette fel a feleségét, hogy amikor a színpad előtt elment egy fiatal lány, megjegyezte: „Mi lesz itt, bikinibemutató?”

Lázár János megérkezik az algyői Faluházba - a képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hajdú D. András - Origo

Persze nem volt ennyire erotikus jellegű a műsor, de Lázár János kampányrendezvényei így is különlegesnek számítanak. Míg a Fidesz legtöbb vezetője rezsifórumok címén járja az országot, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csak a saját választókerületében turnézik, és ott sem kifejezetten a rezsire koncentrál. „A kormányzati munkám miatt van valamennyi felmentésem a rezsifórumok alól,

Ahol a választókerületi elnökkel vagy a képviselőjelölttel jóban vagyok, ott néha rezsifórumozom is” – mondta az államtitkár, mikor az egyik lakossági fórum után beszélgettünk vele.

Lázár azt mondja, igyekszik minél több időt a választókerületében tölteni, ezért tart lakossági fórumokat. „Kijáró típusú képviselőnek tartom magam, szeretek találkozni a választókkal, akik így elmondhatják a problémáikat, én pedig megpróbálok segíteni”.

Ilyen problémákkal viszonylag gyakran találkozik. Az 1400 lakosú Pitvaroson például egy majdnem teljesen süket idős férfi rontott be a faluház nagytermébe, és a magyar prosztatarákosok nevében kikérte magának, hogy a gyógyszere kikerült a tb-támogatott körből. Lázár profin kezelte a helyzetet. „Írja le a gyógyszer nevét, bátyám, aztán majd intézünk valamit!” – kiabálta a férfinak, majd folytatta a fórumot.

Kifaggatja Orbán Viktor

Lázár lakossági fórumainak apropója, hogy megismerkedjen új választókerületének mind a 19 településével. Helyi politikusként ugyanis szerinte nem mindenhol ismerik. Az új választási rendszerben Lázár kerülete a korábbi makói választókerületet teljes egészében bekebelezte, Algyőt pedig a korábbi Csongrád megyei 3. választókerületből csippentette le, ahol 2010-ben a fideszes Bohács Zsolt épphogy legyőzte a szocialista Botka Lászlót.

Lázárt az ismerkedésben a számára új területek eddigi fideszes képviselői segítik. A makói választókörzet településein az idén nyugdíjba vonuló Mágori Józsefné, Algyőn pedig Bohács alapozta meg a hangulatot a rendszerint kicsit késő Lázárnak. Az algyői fórumot például délután 5 órára hirdették meg, pedig az államtitkár aznap 14.45-kor még a zsidó kerekasztal után tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben.

Lázár János ismerkedik - a képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hajdú D. András - Origo

Lázár komolyan veszi az ismerkedést. A lakossági fórumokon alig volt olyan, akit egy kézfogással vagy mosollyal ne igyekezett volna megnyerni. De nemcsak kedveskedik, hanem konkrét problémák megoldásához is segítséget ígér. Vállalta például, hogy utánanéz a pitvarosi amatőr focicsapat támogatási kérelmének. Megígérte, hogy foglalkozik a kasszacsere algyői károsultjai kárpótlásával. Felvetette azt is, hogy kikátyúzzák a Tótkomlós felé vezető utat.

Állítása szerint a kormányülésekre is igyekszik bevinni a helyi témákat. „Sokszor arról beszélünk a kormányüléseken is, hogy milyen az élet itt, vidéken. A lakossági fórumok után fel is szokott hívni Orbán Viktor, és kifaggat, hogy ki mit mondott, hogyan gondolkodnak az emberek, hogyan látják Vásárhelyről, vagy akár egy 500 főnél kisebb lélekszámú, határ melletti községből a kormány munkáját. Általában ajándékot is küldenek neki, a múltkor például egy üveg pálinkát vittem Budapestre egy lakossági fórumról.”

Lázár kampányának másik érdekessége, hogy nyíltan a pártja elé tolja magát. Algyőn például ez volt a mottója: „Nem a Fideszre kell szavazniuk, hanem rám”. Több konkrét jelét is adta annak, hogy hajlamos eltérni a hivatalos kormányzati iránytól, mivel állítása szerint a vidéken nem kifejezetten jobboldali-konzervatív értékrendű emberek élnek. A fórumokon nyíltan kritizálta például a saját főnöke, Orbán Viktor által kifejezetten támogatott profisport-támogatási rendszert. Lázár hosszasan fejtegette az egyik rendezvényen, mennyire értelmetlennek tartja, hogy ennyi pénzt kapjon a profi sport. Szerinte inkább az amatőr és szabadidős sportegyleteknek kellene pénzt juttatni, és nagyobb energiákat kellene fordítani az utánpótlás-nevelésre is.

Lázárnak nem tetszik az sem, hogy a Fidesz kampányában hangsúlyos szerepet játszanak a plakátok. A fórumokon beszélt arról, hogy mennyire értelmetlennek tartja ezt a hirdetési formát, és a rendezvényen kívüli interjúkban is megerősítette ezt. „A szórólapoknak is csak akkor van értelmük, ha közlünk velük valami értelmes információt. A plakátokon viszont semmit sem közlünk, csak annyit, hogy ennek a képviselőnek nagy a füle, vagy az orra… Nincs erre szükség.”

Mikor megláttuk az államtitkár egyik makói óriásplakátját, felkiáltott: „Jaj, ez nagyon tré, szóljunk valakinek, hogy vegyék le! Ennek rossz üzenete van ezen a vidéken, mert az ittenieknél visszatetsző, ha azt gondolják: az embernek, vagy a pártjának sok pénze van. Az óriásplakát nagyvárosi kultúra.” Lázár a három évvel ezelőtti, nincstelenekről szóló – először félreértelmezett – mondata óta tudja, hogy a gazdagság kényes kérdés. Márpedig neki van pénze, vagyonnyilatkozatában 69,4 milliós megtakarításról, 40 hektár földről, egy 260 négyzetméteres házról és műtárgyakról számolt be, igaz 55,5 milliós adóssága is van.

Hódmezővásárhely vs. Makó

Pedig a választókerületi ellenfeleit elnézve nem indokolt ez a nagy nyomulás. A baloldali összefogás a faluján kívül szinte ismeretlen apátfalvi polgármestert, Varga Pétert, a Jobbik Kiss Attila makói állatorvost, az LMP pedig Nagy-Bandó András humoristát indítja Lázár ellen. Utóbbi nyilatkozatai szerint maga sem gondolja, hogy komoly esélyekkel indul. Ha a Fidesz országos támogatottsági előnyét is figyelembe vesszük, akkor Lázárnak tényleg nincs sok oka az aggodalomra. Kivéve talán egyet. Lázár igazi ellenfele ugyanis maga az új választókerület, amelyben összekerült a politikus hátországának számító Hódmezővásárhely a vele hagyományosan rivalizáló Makóval.

Lázár fideszes aktivistáknak tart előadást Makón a kampányról - a képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ezzel Lázár is tisztában van. „Makó nehéz hely. Hol balra, hol jobbra hajlik, ráadásul nagy ellenérzéssel viseltetnek a hódmezővásárhelyiekkel szemben. Komoly kihívás elérni, hogy ne azt érezzék: idejön valaki Hódmezővásárhelyről, és megmondja a tutit.” Makóhoz egyébként a Makovecz-épületek miatt is árnyalt viszony fűzi Lázárt, elmondása szerint nem igazán szereti az építész stílusát. „Én városvezetőként inkább a funkcionális dolgokhoz vonzódtam, ezért amikor a 2000-es évek elején felmerült, hogy Makovecz Imre Hódmezővásárhelyen építene, köszöntem szépen, és visszautasítottam. Nem is szeretett engem soha az öreg, elmondott mindennek. De ha az ember uszodába vagy fürdőbe indul, akkor nem templomba akar menni. Legalábbis ez az én véleményem.”

A néhány év alatt Magyarország egyik legbefolyásosabb politikusává váló, nemzetközi tárgyalásokat is lebonyolító Lázár igyekezett mindenhol nyilvánvalóvá tenni, hogy ő a szívében mindig Csongrád megye fia marad. Megjegyezte például, hogy az anyja most is a hódmezővásárhelyi piacon árulja a tojást minden vasárnap. Azt is mondta, hogy számára az egyéni mandátum elnyerése a cél, a listás helyet nem is fogadná el. „Mondtam, hogy engem ne is írjanak fel a listára, de a miniszterelnök úr mint a párt elnöke ragaszkodott hozzá, hogy minden elnökségi tagnak fent kell lennie”.