Mesterházy fékez, Bajnai ugrik, Gyurcsány rángat

Bajnai Gordon mesterházy attila gyurcsány ferenc választás 2014 baloldali összefogás
Budapest, 2014. január 14. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Képviselői Irodaházban 2014. január 14-én. Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila megmutatta az emberi oldalát, majd eltűnt. Bajnai Gordon ráugrott a paksi szerződésre, de kevés segítséget kap a tiltakozáshoz. Gyurcsány Ferenc pedig kizárólag Orbán támadására koncentrál. Eltérő módon vetették bele magukat a kampányba a baloldali Összefogás politikusai az elmúlt egy hónapban, de többek szerint a jövő héttől minden megváltozik, és napi egy közös üzenet lesz. Árnyékkormány viszont valószínűleg nem alakul.
Vágólapra másolva!

Egy hónapja jelentették be a teljes összefogást a baloldali pártok vezetői, és akkor azt ígérték, hogy az együttműködés nemcsak közös listát, közös jelölteket, hanem közös plakátokat, arculatot és kampányt jelent. Az elmúlt hetek nyilatkozataiban és rendezvényein azonban több megkérdezett baloldali politikus szerint még nem valósult meg az áhított összhang Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc között.

Egy szocialista például kisebb gondolkodás után egy autós hasonlattal festette le a helyzetet: "Az autó már jó irányban van, de az egyik vezető még a féken tartja a lábát (Mesterházy), a másik néha kiszámíthatatlanul sebességbe kapcsol (Bajnai), a harmadik pedig teljes erőből nyomja a gázt, és időnként megrángatja a kormányt (Gyurcsány)". Szerinte ugyanakkor ennek nincs jelentősége, mert jövő hétre, amikor hivatalosan is elkezdődik a kampány, szerinte készen áll majd az Összefogás a választási harcra, és a pártvezetők is kiszámíthatóbban kommunikálnak.

Mesterházy óvatosan építi magát

A baloldali pártvezetők valóban különböző intenzitással vetették bele magukat a kampányba. Mesterházy Attila, akinek teljesült a legnagyobb célja, vagyis hogy ő legyen a közös miniszterelnök-jelölt, egy, a Papp László Arénába szervezett "erődemonstráló rendezvénnyel" kezdte meg az imázsépítést. Ennek a tízezres közönség felmutatása mellett az volt a célja - szocialista forrásaink szerint Ron Werber kampánytanácsadó mindent ennek rendelt alá - hogy Mesterházy "emberi oldalát" is megmutassa (ehhez kellett a gyerekkoráról és családjáról szóló videó), illetve Orbán erős ellenfelének mutassa be.

Habár a rendezvényt nemcsak az MSZP-sek, hanem a szövetséges pártok is dicsérték a szervezésért és a "profi lebonyolításért", több megkérdezett hiányolta az egyértelműbb üzeneteket, illetve egy olyan bejelentést, amely meghatározhatta volna a következő napok közbeszédét. Ennek meg is lett a hátulütője, ugyanis később a köztévé és a Hír Tv híradásai után Mesterházy védekezni kényszerült amiatt, hogy milyen bekiabálásra reagált röviden a beszédében (börtön vagy kötél). Az MSZP elnöke és üzenetei ezután azért tűntek el a nyilvánosságból, mert Mesterházy Amerikába látogatott, majd közben nyilvánosságra került Simon Gábor ügye, ami letargiába taszította a szocialistákat, és azonnali válságkommunikációt igényelt. Egy, a szocialista kampányt előkészítő politikus szerint az MSZP vezetője most szándékosan szerepel kevesebbet, "nem akarja idő előtt ellőni a puskaport", az igazi kormányfőjelölti kampányt márciusra tartogatja, és ekkor kezdi el az országjárást is Mesterházy.

A jövő héttől napi egy üzenettel készülnek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mesterházyt az sem segítette és most sem segíti, hogy az Együtt-PM és a DK eközben nem az ő miniszterelnök-jelölti kampányát építi. Az Együtt-PM-ből úgy tudjuk, Bajnai többször jelezte Mesterházynak, hogy az imázskampány helyett jobban kellene sulykolni, hogy április 6-a "valójában" Orbán-ellenes népszavazás. Bajnai ezt az üzenetet adta elő a januári programbemutatóján, illetve a paksi bővítés elleni tüntetésen szintén erről beszélt. Ezen a tüntetésen - kissé vehemensebben - ugyanezt üzente Gyurcsány Ferenc is, a DK-sok az Együtt-PM-esekhez hasonlóan ugyanis azt gondolják, hogy egy "bárki jobb Orbánnál"-kampánnyal több szavazót tudnak megszólítani, mint Mesterházy népszerűsítésével.

Bajnai ráugrott Paksra, de egyedül maradt

Bajnai emellett három témára igyekszik ráugrani Együtt-PM-esek szerint: a paksi szerződésre, a forintgyengülésre, illetve a Szabadság téri szoborállítás ügyére. Mivel nem egyeztette előre a többiekkel ezeket a témákat, szövetségeseitől eltérő támogatást kap a kampányhoz. A paksi népszavazást követelő tüntetést például Bajnai saját szakállára hirdette meg, és feltűnő volt, hogy az Alkotmány utcában alig voltak MSZP-s zászlók. (A DK szervezettségét mutatja, hogy a DK-s aktivisták jobban tudtak mozgósítani, mint az Együtt-PM, így a DK-s zászlóból volt a legtöbb, és Gyurcsány beszédén volt a legnagyobb üdvrivalgás.)

Bajnai hétfői, a Sándor-palotánál rendezett tüntetésén még kevesebben, csak néhány százan voltak, az MSZP-ből és a DK-ból egy-egy alelnök (Horváth Csaba és Bauer Tamás) jelent meg, de még annyi aktivistát sem hoztak, mint az Alkotmány utcai demonstrációra. "Nem bánjuk, hogy Bajnai nyomja a paksi témát, de az MSZP szerint ez kevésbé aktivizálja az embereket, ennél jobban ezen nem kell pörögni" - mondta egy MSZP-s, aki szerint a felméréseik is azt mutatják, hogy Paks a belvárosi értelmiség körében téma, vidéken nem.

Gyurcsány csak Orbánra koncentrál

Gyurcsány Bajnaival szemben csupán egyetlen témára koncentrál: Orbán Viktorra. Több nyilatkozatában és Facebook-bejegyzésében is támadta Orbánt, a vagyonát firtatta, kedden pedig egy esztergomi fórumon egyenesen "vagyonelszámolási csatára" hívta ki a miniszterelnököt. Egy szocialista politikus szerint pont azt csinálja, amit Mesterházynak kellene, "állandóan kóstolgatni Orbánt, hogy valahogyan reakcióra kényszerítse". Gyurcsány erős aktivitása viszont azzal jár, hogy olyan, a jövőre vonatkozó programpontokat is bejelent, amelyekről nem volt előzetes egyeztetés. Ilyen volt például a 30 százalékos második adókulcs, amelyet a jobban keresőkre vetnének ki. Ezzel információnk szerint Bajnai például nem ért egyet, ennél jóval kisebb kulcsban gondolkodik.

A párhuzamos kommunikáció és a nem megbeszélt bejelentések kiküszöbölésére már több baloldali politikus szerint megvan a megoldás: hétfő óta a pártok kampányvezetői (Molnár Zsolt, Szigetvári Viktor, Karácsony Gergely, Molnár Csaba, Boruzs András) mindennap egyeztetnek, és várhatóan a jövő héttől naponta közös sajtótájékoztatót tartanak a baloldali politikusok egyetlen üzenettel, mind az öt párt logóját tartalmazó új háttérrel. "Fontos, hogy egyetlen téma, egyetlen üzenet legyen, amit a jobbos média sem tud megkerülni" - magyarázta egy Együtt-PM-es. Emellett a pártvezetők hetente találkoznak, hogy az aktuális feladatokat átbeszéljék, először szerdán egyeztettek, és ezen például jóváhagyták a közös listát.

Miért nem lesz árnyékkormány?

A pártvezetők között információnk szerint egyelőre nem volt téma egy esetleges árnyékkormány alakítása, és az sem, hogy az egyes szakterületeken melyik párt adja a felelőst. Ha oktatásról van szó, feltűnő például, hogy Hiller István, illetve Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szelényi Zsuzsa (Együtt) és Niedermüller Péter (DK) közösen tart sajtótájékoztatót és fórumot. Több szocialista azt mondta, hogy Mesterházy környezetében politikusok és értelmiségiek már többen felvetették, hogy nemcsak Orbánnal, hanem a minisztereivel is szembe kéne szállni, és ehhez ki kéne jelölni az árnyékminisztereit.

Lendvai Ildikó volt pártelnök például a Népszabadságnak a múlt héten azt mondta, hogy "ha nem is teljes árnyékkormányt, de érdemes lenne megmutatni azokat a szakembereket, akikre a gazdaság, a közigazgatás, vagy akár a kultúra területén számítunk a programunk megvalósításában". Lengyel László, a Pénzügykutató vezetője pedig szintén a Népszabadságban beszélt arról, hogy "be kellett volna a kampánygyűlésen a tízezer ember előtt jelenteni" az árnyékkormányt.

Szocialistáktól úgy tudjuk, több okból sem valószínű, hogy Mesterházy árnyékkormányt nevez meg. Erre három indokot is hallottunk baloldali politikusoktól. Egyrészt Mesterházy nem akar újra belső vitát arról Bajnaival és Gyurcsánnyal, hogy ki kapja az oktatást, a gazdaságot vagy a honvédelmet. Másrészt egy MSZP-s szerint ha sikerülne is megállapodni egy tekintélyes szakemberben, kérdés, elvállalná-e a feladatot, és megbirkózna-e a Fidesz várható támadásaival.

Több politikus is "szomorú példaként" említette, hogy a múlt héten már voltak hírek arról, hogy Bajnai a közös listára teszi Pápa Levente közgazdászt, aki mostanáig az OTP elemzője volt, a Magyar Nemzetben pedig rögtön szombaton cikk jelent meg róla, amelyben a hibáit sorolták. A harmadik ok pedig, hogy Mesterházy miért nem nevez meg árnyékkormányt, elég egyszerű: egy MSZP-s szerint így folyamatosan minden területen "öt-hat-tíz ember reménykedhet abban, hogy baloldali győzelem esetén fontos pozícióhoz juthat", és nem fordulhat elő, hogy valaki sértődöttségből az utolsó pillanatban kiszáll.