A nő, akinek tönkretette az életét Navracsics Tibor neve

Dr. Sz. J. befolyással való visszaélés ügyében folyó perének tárgyalása.
Dr. Sz. J. befolyással való visszaélés ügyének tárgyalásán.
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor tanácsadója vagyok - három rendőr szerint ezzel a mondattal akarta elintézni egy nő ismerőse ittas vezetési ügyét a Kiskunságban. A nő nem tanácsadó, azt mondja, nem is mondott ilyet, viszont pechjére egy állami hivatalban dolgozott, ezért most bíróság elé állították, és még az állását is elvesztette. 
Vágólapra másolva!

Mire tippelnének, ha a kiskunsági tanyavilágban egy közúti ellenőrzésen lekapcsolt részeg sofőr és utasa megpróbál szabadulni a rájuk váró kellemetlenségek elől, és akár hazudni is készek, hogy elhitessék a rendőrökkel: velük nem érdemes packázni, mert nagyon befolyásos embereket ismernek, kire fognak hivatkozni? Pintér Sándor belügyminiszterre, aki az intézkedő rendőröknek is főnöke? Lázár Jánosra, esetleg egyenesen Orbán Viktorra? Vagy a mostanában főleg kormányablakok és gyerekbarát kihallgatószobák átadásával szereplő Navracsics Tiborra?

Egy szerdán a Kecskeméti Törvényszéken indult per vádirata szerint tavaly január elején, egy pénteki késő estén a Zsana melletti tanyavilág felé vezető földúton nem Pintér, nem Lázár, nem Orbán, hanem Navracsics Tibor neve került elő mintegy fenyegetésként.

A vádirat szerint a lekapcsolt autó vezetőjéről hamar kiderült, hogy részeg, a szonda olyan magas alkoholértéket mutatott, ami már bűncselekménynek számít, ezért a rendőrök közölték vele, hogy előállítják a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra, hogy hiteles alkoholmérést tudjanak végezni.

A vádirat felolvasása. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A vádirat szerint ekkor az utasa, dr. Sz. J. is kiszállt az autóból, majd miután bemutatkozott a rendőröknek, közölte, hogy Navracsics Tibor tanácsadója, és azt javasolta a rendőröknek, hogy tekintsenek el az intézkedéstől, mert ő úgyis elintézi az ügyet. A rendőrök ennek ellenére folytatták a munkájukat, mire az utas azzal jött, hogy a Belügyminisztériumban dolgozik, és megfenyegette őket, hogy nem sokáig lesznek már rendőrök.

A furcsa, de nem elképzelhetetlen történet azért kerülhetett bíróság elé, mert kiderült: az utas hivatalos személy. Igaz, hogy nem Navracsics Tibor tanácsadója, csak a vezetése alatt álló minisztériumhoz tartozó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH) dolgozik hatósági ügyintézőként. Ezt ugyan a vádirat szerint sem mondta a rendőröknek, de mivel a bemutatkozáskor a doktori címét is említette, az ügyészség szerint a rendőrök joggal feltételezhették, hogy tényleg hivatalos személy, ezért hivatali visszaéléssel gyanúsították meg.

Hogyan lett ebből ekkora purparlé?

Szerdán reggel a bíróságon hamar kiderült, hogy a negyvenes évei közepén járó dr. Sz. J. nemhogy nem ismeri Navracsics Tibort, de a történtekre is egészen másként emlékszik. Az autót vezető férfi, T. Z. régi kollégája, aki külföldön dolgozik, ezért csak ritkán találkoznak. Aznap a nő Szegeden járt, a férfi is itthon volt, így megbeszéltek egy találkozót Zsanára. Mire a nő odaért, a férfi már ivott alkoholt, és még a presszóba is beugrottak, mielőtt elindultak a férfi tanyája felé. Útközben megállították őket a rendőrök, és míg a férfit szondáztatták, a nő végig az autóban ült. Akkor szállt ki, amikor kiderült, hogy a férfit el akarják vinni a rendőrök. A nő kérte, hogy őt is vigyék el Kiskunhalasra, mert vezetni nem tud, nem akar egyedül a téli éjszakában az út mellett maradni a pusztaságban, pénz nincs nála, nem odavalósi, így még ismerősöket sem tud értesíteni. A rendőrök kitartottak amellett, hogy nem vihetik magukkal. "Hagyjanak itt nyugodtan, de akkor panaszt fogok tenni" - ezt ugyan mondta, de állítása szerint se Navracsics Tibor, se a munkahelye nem került szóba, se azzal nem fenyegette a rendőröket, hogy kirúgatja őket.

- Egyébként tanácsadója Navracsics Tibornak? - kérdezte tőle Fodor Endre bíró.
- Dehogyis, semmi közöm hozzá - válaszolta a nő.
- És nem is mondott ilyesmit a férfi ismerősének, hogy fényezze magát?
- Amikor arról beszélgettünk, hogy mi a munkám, mondtam, hogy többek között olyan jogszabálytervezeteket véleményezek, amik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból érkeznek. Ez megragadhatott benne. De én nem ismerem Navracsics Tibort.
- És Pintér Sándort?
- Őt sem.

A nő szerint végül a részeg férfi adott neki tízezer forintot, hogy legalább taxit tudjon hívni, aztán a férfit elvitték a rendőrök, őt pedig otthagyták az út mellett. Vagy háromnegyed órát várt a taxira, aztán Kiskunhalasra ment a férfi után, akit addigra a kórházba vittek vérvételre.

Dr. Sz. J. a bíróságon. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az ügy nem zárult le azzal, hogy úgy másfél órával később a rendőrök elengedték a férfit. Mivel részeg volt, a rendőrök feljelentést tettek ellene. A külföldön dolgozó férfi nem akarta, hogy a magyarországi értesítési címén élő idős édesanyja vegye át az ezzel kapcsolatos papírokat, és szembesüljön az egész üggyel, ezért meghatalmazást adott a nőnek, hogy ő vegye át a papírokat. A nő ezért néhány nappal az eset után felhívta az intézkedő rendőröket, és megkérdezte őket, milyen számra faxolhatja el a meghatalmazást. Nemsokára kiderült, hogy ezt hiába küldte el, a rendőrség nem neki, hanem a férfi édesanyjának címére küldte el a papírokat. A nő ezért panaszt tett a megyei kapitányságon és a rendőrségi panasztestületnél is, amelyben leírta azt is, hogy a rendőrök otthagyták az éjszaka közepén a pusztaságban.

Ezek után január végén levelet kapott az ügyészségtől, amelyből megtudta, hogy hivatali vesztegetéssel vádolják. Elmondása szerint felhívta az autót vezető T. Z.-t, aki elismerte, hogy miközben szondáztatták, megpróbált egyezkedni a rendőrökkel, és azt is említette, hogy az utasa a belügyminisztériumban dolgozik, befolyásos ember.

"Mit gondol, miért csináltak ebből az ügyből a rendőrök ekkora purparlét?" - kérdezte a bíró a nőtől a tárgyaláson. "Sokat gondolkodtam ezen, és azt hiszem, azért, mert két helyen is panaszt tettem a rendőrök ellen, utasítást kaptak a megyei kapitánytól is, hogy vizsgálják ki az ügyet, és a panasztestület is bekérte az iratokat" - mondta erre a nő.

Bármi lesz az ítélet, a büntetést már megkapta

"Huszonöt éve rendőr vagyok, miért pont vele szemben kapnék elő egy légből kapott vádat?" - kérdezett vissza a kihallgatása végén a bírónak az intézkedést vezető rendőr, aki társával együtt szinte szóról szóra úgy mesélte el a történetet, ahogy az a vádiratban szerepel. "Az mindennapos, hogy egy kisebbségi azzal jön, hogy ő ismeri valamelyik rendőri vezetőt, úgyhogy az ilyen fenyegetésekkel nem is foglalkozunk. De az, hogy ilyen magas szintű politikusra hivatkozzanak, nem fordult elő az elmúlt 12 évben, amióta rendőr vagyok" - mondta a társa. Az intézkedést vezető rendőr szerint a nő jól öltözött volt, reálisnak tűnt, hogy igazat mond, "és emiatt meg fogják rángatni a bajszunkat, ezért is volt fontos, hogy szakszerűen intézkedjünk" - mondta. A szakszerű intézkedéshez pedig hozzátartozott, hogy a nőt nem ültethetik be az autójukba, és nem vihetik el Kiskunhalasra.

Vallomástételre várakozik a három rendőr a tárgyalóterem előtt. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ha a nő nem a KEKKH-ban dolgozik, hivatkozhat bármilyen befolyásra, ismeretségre, nem tudják meggyanúsítani hivatali visszaéléssel. Nem tudták volna meggyanúsítani az autót vezető T. Z.-t sem, pedig a nő és ügyvédje szerint ő a nyomozás során tett vallomásában elismerte, hogy megpróbált egyezkedni a rendőrökkel, és arra is hivatkozott, hogy utasa befolyásos ember. A per április 8-án az ő tanúmeghallgatásával folytatódik, ami után várhatóan ítélet is hoz a bíróság.

A hivatali visszaélés három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de az ügyészség csak közérdekű munka kiszabását kérte a vádlottra. Bármi is lesz az ítélet, az életét már tönkretették - mondta a nő ügyvédje a bíróság folyosóján az Origónak.

Még kedden, a tárgyalás előtt a vádirat kivonatának ismeretében megkérdeztük a KEKKH-t, hogy tényleg náluk dolgozik-e a vádlott, és lett-e valami következménye annak, hogy vádat emeltek ellene. A KEKKH kedden délután rövid levélben azt válaszolta, hogy a nő munkaviszonya már közös megegyezéssel megszűnt.

Szerdán, a tárgyaláson kiderült, hogy ez csak kedden délután történt meg. Bár az ügyészség már tavaly, a vádemeléskor értesítette az eljárásról a KEKKH-t, a nő szerint egészen tegnap délutánig ennek semmi következménye nem volt a munkahelyén. Kedden viszont a ledolgozott munkanapja vége felé a KEKKH éppen távol lévő elnökét helyettesítő vezető magához kérette, és "presszióval" aláíratta vele, hogy közös megegyezéssel távozik a hivatalból.