Senki sem tudja, ki adott engedélyt a rendőröknek a tévészékház elhagyására

Vágólapra másolva!
Nyolc év távlatából nem tudták megítélni, hogy ki volt a rendőrök vezetője a tévészékháznál, állítólag legalább tíz parancsnok volt a helyszínen. A rendőrök egyszer csak elhagyták a helyszínt, de továbbra sem világos, hogy miért. 
Vágólapra másolva!

Tanúvallomást tett a 2006 őszi események kapcsán megvádolt rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszéken kedden egy volt rendőr alezredes, akit a V. László és társai elleni ügyben gyanúsítottak meg 2012-ben súlyos korrupciós cselekményekkel, minősített vesztegetéssel.

K. Tamás elmondta: 2006-ban főhadnagyi rendfokozattal a BRFK osztályvezető-helyettese volt, és szeptember 18-án, a tévészékház ostromának napján délután a Kossuth térre ment, ahol egyre nagyobb és agresszívabb tömeget látott, majd mintegy 40 emberrel átküldték előbb a képviselői irodaházhoz, utána a Szabadság térre a tévészékházhoz.

K. Tamás feladata az volt, hogy embereivel a tévészékház bejáratánál lévő baranyai századot megerősítse. A tanú elmondta, hogy mikor a térre érkeztek, az ott lévő tömeg szidalmazta őket, letépték a rendőrökről az állományjelzőket, lökdösték őket. A főbejáratnál egy ideig sorfalat álltak, ám az egyre erőszakosabb támadások hatására beszorultak az épületbe. Ez nem utasításra történt, a helyzet hozta így.

A tárgyaláson nyolc év távlatából hosszas polémia alakult ki arról, hogy egyáltalán ki volt a tévészékház épületében az ostrom alatt a parancsnok. Ezt a korábban megkérdezett tanúk sem tudták, kedden pedig K. Tamás több bírói kérdés, illetve a három évvel ezelőtti nyomozati vallomásának ismertetése után arra jutott, hogy az adott helyzetben M. Gábor vádlott viselkedett úgy, mint egy parancsnok, de rajta kívül még legalább tíz parancsnok volt a helyszínen.

A bíró kérdésére, hogy kitől kapott engedélyt az épület elhagyására, a tanú azt mondta: valamelyik helyszínen lévő parancsnoktól, de azt nem tudta, hogy pontosan kitől. Mire a bíró megjegyezte: M. Gábornak is azt rója fel az ügyészség, hogy engedély nélkül feladta az épületet, ám ő is azt állítja, hogy erre kapott engedélyt.

A bíró megmondta, mire kapott engedélyt a rendőr

A bíró szerint K. Tamás a tévészékház ostrománál nem arra kapott engedélyt, hogy elhagyják az épületet, hanem arra, hogy amikor a vízágyú megérkezik, azt támogassák. Mégis kivonta embereit az épületből úgy, hogy erre utasítást nem kapott. Ez kőkeményen alkalmas lehet parancs iránti engedetlenség megállapítására – jegyezte meg a bíró.

K. Tamás – aki 16 éven át volt rendőr – 2012 nyarán a V. László és társai ellen indult ügyben lett gyanúsított, hónapokra előzetes letartóztatásba került, jelenleg házi őrizetben van. K. Tamás a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetője volt akkor, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség szerint vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen követett el vesztegetést.

A keddi tárgyaláson a törvényszék meghallgatta a tévészékház egyik, az IN-KAL Security alkalmazásában lévő biztonsági őrét, aki az ostrom idején az épület egyik hátsó, Nádor utcai kapujánál teljesített szolgálatot.

A tanú elmondta, hogy amikor az esti órákban fenyegetőzni kezdtek a téren demonstrálók, 10 rendőrt küldtek a főbejárathoz. A tanú szerint az éjszaka folyamán a hátsó kapunál nagy volt a forgalom, százas nagyságrendben jöttek-mentek a rendőrök. Ezt a kaput nem érte támadás, a Nádor utcában emberek sétálgattak, nyugalom volt.

A tanú a tévészékház hátsó részében alig érezte a füstöt, könnygázt, ami miatt egyes korábban meghallgatott rendőrtanúk szerint az épületet muszáj volt kiüríteni. A biztonsági őr elmondta: neki nem mondta senki, hogy az épületet miért hagyták el a rendőrök, csak hajnali 3 óra körül szóltak, hogy most már menjen ő is.