Az este, amikor Gyurcsány a síró Orbánt vigasztalta

lakossági fórum esztergom gyurcsány ferenc vadai ágnes
Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes lakossági fóruma Esztergomban.
Vágólapra másolva!
Szimbolikus győzelmet vár a baloldal Esztergomban, ahol az Összefogás a DK egyik legismertebb politikusát indítja. Gyurcsány Ferenc kedden mutatta be az esztergomiaknak Vadai Ágnest, akiről még azt is elárulta, miben vetekszik a feleségével. Gyurcsány a fórumon sok szóviccet gyártott, Mesterházyról szót sem ejtett, Orbánt viszont vagyonnyilatkozati csatára hívta, a fideszesektől pedig szeretet kért.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány Ferenc úgy nyomja végig, mint Hofi" - súgta a fülembe a kedd esti esztergomi DK-fórum egyik lelkes résztvevője, miután a közönségből többeknek már potyogott a könnye a volt kormányfő beszólásaitól és poénjaitól. Gyurcsány valóban úgy szónokolt végig egy óra húsz percet, mintha a Dumaszínház vagy a Rádiókabaré következő adásába készülne.

Gyurcsány Ferenc Vadai Ágnest köszönti születésnapja alkalmából. További képeinkért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Amikor például Vadai Ágnes az elnöki beszéd közben átadta a saját és a pártelnök székét két, az álldogálásba igencsak belefáradó nyugdíjas hölgynek, Gyurcsány rögtön megjegyezte: "pedig, Ági, hányan szeretnének látni minket ülni". Vagy amikor egy óra után a pártelnök torka igencsak kezdett kiszáradni, és egy figyelmes öregúr a harmadik sorból három Negrót nyomott a kezébe, Gyurcsány azt találta mondani: "köszönöm, de vagy beszélek, vagy szopok".

Így mutatta be Gyurcsány Ferenc Vadai Ágnest

Gyurcsány nem véletlenül látogatott Esztergomba kedd este. A fórum célja hivatalosan a baloldali összefogás új jelöltjének, Vadai Ágnesnek a bemutatása volt. Eredetileg a PM-es Szilágyi László indult volna itt, de a DK megkapta a körzetet, és a múlt héten Vadai indítása mellett döntött. A Hotel Esztergom konferenciatermét megtöltő több száz szimpatizánsnak azonban láthatóan egyáltalán nem kellett bemutatni a képviselőjelöltet. A DK-s vezetők bevonulásakor a közönség felállva énekelte neki a "boldog szülinapot"-dalt, és megtudhattuk azt a kulisszatitkot is, hogy a szülinapos Vadaira a fórum után egy finom vacsora várt Gyurcsánnyal és néhány DK-ssal.

Miben vetekszik Vadai Gyurcsány feleségével?

Korábban több baloldali politikus is beszélt arról az Origónak, hogy ezen a választáson Esztergom „szimbolikus terep” az ellenzék számára, és mindenképp meg akarják nyerni. Az elmúlt években ugyanis sokszor bekerült a hírekbe a független polgármester, Tétényi Éva, és a volt fideszes polgármester, a most már ügyészség által gyanúsított Meggyes Tamás harca. A Fidesz tavaly le is cserélte Meggyest és csapatát, és most Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárt indítja a választókerületben, a baloldal pedig reménykedik, hogy a Meggyes elleni - ezen a fórumon egyértelműen érzékelhető - indulatokat képes lesz kihasználni. Vadaitól a fórum után amúgy megtudtuk, hogy bár találkozik majd Tétényivel, de nem tervez vele együttműködést a kampányában.

Vadai a fórumon nem titkolta, hogy neki személyesen semmi köze Esztergomhoz, úgy fogalmazott, "alföldi lányként azért jöttem a pusztából - igen, kun lány vagyok -, hogy ne hagyjam, hogy Orbán helytartói átgázoljanak az embereken". Szerinte sokáig Meggyes volt az itteni helytartó, most pedig Völner Pál az, akinek - mint a fórumon megtudtuk - írt is egy nyílt levelet, hogy határolódjon el a Jobbiktól, amely a következő napokban az egykori esztergomi zsinagógába szervez rendezvényt.

Vadai Ágnes a baloldali összefogás jelöltje a körzetben. Galériánkért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Vadai azonban csak néhány percet beszélt. Látszott, hogy Gyurcsány már alig bírja visszafogni magát, és várja, hogy átvegye a szót.

- Ha rajtam múlik, nyugodt, mosolygós kampány lesz - jegyezte meg Vadai például.
- Mint te vagy, angyalom? - szakította félbe Gyurcsány. A közönség a hasát fogta persze.

Vadai vette a lapot, átadta a szót Gyurcsánynak, aki nem akárhogy hízelgett neki: a feleségével hasonlította össze. A pártelnök ugyanis Vadai érdemeinél megemlítette, hogy öt nyelven beszél (az első sorban egy minden bizonnyal bennfentes asszony helyreigazította, hogy hatot), és "Ági ebben vetekszik a feleségemmel, de csak ebben, nehogy valaki félreértse". Gyurcsány hamarosan túl is lendült az esztergomi jelöltön, és rátért Orbán Viktorra.

Gyurcsány csatára hívja Orbánt

A következő egy órát nagyon röviden úgy foglalhatnánk össze: Orbán, Orbán és Orbán. Feltűnő volt, hogy bár Gyurcsány korábban erőteljes Mesterházy-kampányt ígért, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének neve talán egyszer hangzott el. Amikor egy résztvevő bekiabált valamit, akkor Gyurcsány azzal viccelődött, hogy "a bekiabálásokkal vigyázzanak, mert még úgy járok, mint Mesterházy, és rám fognak valamit". Orbánnal és politikájával azonban alaposabban foglalkozott. Néhány erős mondat a beszédből:

- "Magyarország jövője a nyugaton van, Orbán pedig most ezt a nyugatot akarja eladni a keletnek. A keleti szeleket próbálja befogni, szélproblémája van a kollégának, talán Bilagitot kellene beszereznie." Reakció: Nevetés.

- "Ha Simon Gábor számadással tartozik, akkor más is. Simon Gábor kishal ebben a történetben, a miniszterelnök viszont Magyarország egyik leggazdagabb embere. A budai házának az értéke legalább 300 millió forint, az 50 hektár szőlője Tokajon legalább 100 millió forint. (...) Nem tudom, ő lopott-e vagy más, de nem tisztességes módon jutott hozzá." Reakció: Hörgés, felzúdulás.

Több százan gyűltek össze az esztergomi hotel termében. Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

- "Én előtte lettem jómódú ember, és utána politikus, azóta csak veszítettem. A miniszterelnök viszont szegénylegényként lett politikus, ma pedig az ország egyik leggazdagabb embere. Azt ajánlom a miniszterelnöknek, tegyük ki mindketten az asztalra, hogy melyikünknek mije van. A mai nappal vagyonnyilatkozati, vagyonelszámoltatási csatára hívom Orbán Viktort." Reakció: Nagy taps.

- "Ma a jobboldalon nincs államférfi, egy vacak politikus van, aki csak április 6-ig gondolkodik, és azon van, hogy megvegye a szavazatokat a rezsihazugsággal." Reakció: Még nagyobb taps.

Megvertünk, Viktor, menj a sarokba!

Gyurcsány a közönség biztatására egyre jobban belelovalta magát az Orbán-ellenes szólamokba. Amikor például Gyurcsány összehasonlította saját kormányzását Orbánéval, akkor úgy fogalmazott: "mialattunk 2 százalékkal növekedtek a reáljövedelmek, Orbán alatt csökkentek, mínusz 0,3 százalék a mutató. Melyik a nagyobb, Viktorka? Gyere ki! Megvertünk, Viktor, menj a sarokba, sírdogálj egy picit!".

Gyurcsány a hosszas Orbán-értékelés után könnyebb vizekre evezett: ABBA-t énekelt. Bizony, a volt miniszterelnök elkezdte a "The Winner Takes It All"-t, majd Vadai is kedvet kapott, és befejezte a refrént.

Kattintson a további képeinkért! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az éneklés nem volt teljesen öncélú, Gyurcsány ezzel azt a DK-s programpontot vezette fel, hogy ha tehetné, bevezetné a kötelező angoloktatást az iskolában. "Hogy 18 évesen olyan szépen beszéljenek angolul, mint az Ági, ebben ő a mérce". Azt is megtudtuk, hogy Gyurcsány megtehette, hogy a gyerekeit külföldre küldje tanítani, a lánya például csak annyit tudott németül, mielőtt kiment, hogy "Guten Tag, a gatyám tág", de Gyurcsány azt szeretné, ha minden magyar gyerek rendesen megtanulna legalább egy idegen nyelvet. Gyurcsány itt sem felejtette el megjegyezni, hogy Orbán nem "a mindennapos angolt, hanem a mindennapos testnevelést vezette be".

Mivel a pártelnöknek minden témával sikere volt, és a nyugdíjasok még az angol kifejezéseket is tapssal díjazták, Gyurcsány egy meredekebb témát is megkockáztatott: értékelte a Kádár-rendszert. Előadta, hogy szerinte nem lehet támadni Horthyt, és közben mentegetni Kádárt.

"Anyám is azt mondja, hogy akkor jobb volt, de az egy alapvetően hazug világ, nem volt szabadság. Bírják, amit mondok?" - kérdezte, és bár a közönségből többen bólogattak, láthatóan Orbán szidalmazása jobban tetszett mindenkinek. Szerinte azért fontos ezt megérteni, mert úgy látja, Orbán ezekre, a Kádár-rendszeren nosztalgiázó ösztönökre épít, és "meg akarja venni a kádári kisembert azzal, hogy ad egy kis jólétet, csökkenti a rezsit, és beindíttatja a köztévével az M3 retrócsatornát".

Gyurcsány szeretetet kért a végére

Már lassan másfél órája tartott a fórum, amikor Gyurcsány - aki az idő nagy részét kitöltötte - megjegyezte, hogy már menne ünnepelni Vadai szülinapját. A baloldali fórumozóknak azonban akadtak kérdéseik, így senki nem mehetett el. A kérdések közül említést érdemel az, amely Gyurcsány egyházhoz és valláshoz való viszonyát firtatta. A pártelnök azt mondta, hogy mindenki szabad abban, miben vagy kiben hisz, de az egyházi privilégiumok ellen fel fogja emelni a szavát. Például ellenzi, hogy az egyházi autókra nem vonatkozik a gépjárműadó.

Gyurcsány azzal búcsúzott, hogy az Orbán-kormánynak is "nagy szüksége lenne Jézus tanítására", mert így megértené a szegénységet, és a megbocsátás, a szeretet parancsát. Gyurcsány kikérte magának, hogy minden fórumán - így Esztergomban is - fideszesek tüntetnek ellene, és szidalmazzák. "Mi ez az üvöltözés ellenem, Isten teremténye ellen? Szeressetek, felebarátaim!" - zárta a fórumot.

Könyvdedikálással fejeződött be a fórum. Galériánk kattintás után nézhető meg! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A közönségnek ezt nem kellett kétszer mondani, azonnal letámadták őt, hogy dedikáljon. Egy Gyurcsányhoz igyekvő őszülő férfi mellettem azt mondta: "Aláíratom vele az Új miniszterelnök-könyvet, és remélem, Debreczeninek frissítenie kell majd a kötetet, amikor megint miniszterelnök lesz".