Vágólapra másolva!
A Strategopolis évi nettó 42 millió forintot kap a közmédiától.
Vágólapra másolva!

Az MTVA a más rádióknak értékesített rádiós hírblokkok összeállítására Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégét kérte fel, írja az Átlátszó. A portál az MTVA-hoz közérdekű adatigénylést nyújtott be, amelyből kiderült, hogy a közmédia kiszervezi egyik alapfeladatát, a hírgyártást: ezt 2014 januárjától a Strategopolis Kft. végezheti évi nettó 42 millió forintért.

A Strategopolis Kft. azokat a hírblokkokat készíti, amiket az MTVA a kereskedelmi rádióknak értékesít tovább. A szolgáltatás az előfizetők számára napi maximum 17, három perces hírblokkot biztosít. A rádiók ezért 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek. Az ajánlat a rádióknak csábító, mivel jóval olcsóbb, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének. Jelenleg országszerte 27 magánrádióban hallható a hírblokk.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, ám Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa az a Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel, írja az Átlátszó.