Vágólapra másolva!
Építkezés közben találtak meg egy ötven kilós szovjet légibombát. Az ötven kilogrammos légibomba hatástalanítása 40 percig tartott a tűzszerészeknek. A kiköltöztetetett lakók nem sokkal este 9 óra után hazatérhettek és a forgalom is megindult.
Vágólapra másolva!

A helyszínen megsemmisítették a VIII. kerületi Orczy-kertben talált világháborús bomba gyújtószerkezetének detonátorát, a hatóságok feloldották a korlátozásokat - mondta Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. Az ötven kilogrammos légibomba hatástalanítása 40 percig tartott a tűzszerészeknek. A kiköltöztetetett lakók nem sokkal este 9 óra után hazatérhettek és a forgalom is megindult.

A hétfő délután talált világháborús bomba miatt korábban 350 méteres sugarú körben lezárták Budapesten a VIII. kerületi Orczy kert környékét, vagyis az Orczy utat a Diószeghy Sámuel utcánál, a Haller utat a Haller utcánál, az Üllői utat a Vágóhíd utca és a Korányi Sándor utca között és az Orczy-kert egész területét. A zárás öt lakótömböt érint, emellett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érintette a korlátozás - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.

Az építési munkálatok közben talált FAB 100-as szovjet légibomba az előzetes információkkal ellentétben nem száz, hanem ötven kilogrammos. A robbanótestet repülőgépről dobták le, de nem robbant fel.

Előbb a lakótömböket ürítették ki, utána zárták le az utakat, arra kérik az autóval közlekedőket, hogy kerüljék el a területet. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője elmondta, hogy a lakóházak kiürítése mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központot.