Pár száz fáklyás tüntetett Paks ellen

paks bővítés együtt pm
Simándi Szelim (balra) és az Együtt-PM aktivistái beszélnek a Sándor-palota előtt
Vágólapra másolva!
Ismét tüntettek a paski bővítésről szóló népszavazásért. A Sándor Palota elől indultak el néhány százan, fáklyával a kezükben a Kossuth térre. A tüntetésen ott volt Bajnai Gordon is.
Vágólapra másolva!

Néhány százan gyűltek össze a Sándor Palota előtt, a Budavári sikló bejárata mellett hétfő este, hogy
tüntessenek a paksi bővítésért rendezett népszavazásért - jelentette a helyszínről tudósítónk. A tüntetést Bajnai Gordon hirdette meg. A szervezők felállítottak egy kis színpadot is, amelynek hátterében az olvasható: "Miért féltek a népszavazástól?!"

A Sándor-palota előtt felállított színpadon az Együtt-PM aktivistái beszéltek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az épületet tudósítónk szerint láthatóan jobban is biztosítják, mint a hétvégén: a palotát teljesen körbevették a rendőrök, egymástól két méterre állva testükkel védik a palotát. Közben megérkezett egy tucat fiatal vörös MSZP-zászlóval a kezükben. Több résztvevő is azt mondta, hogy a Fidelitastól is voltak a helyszínen ellentüntetők, de ők a tüntetés kezdete előtt már el is hagyták a helyszínt.

Áder káder

A tüntetés azoknak a fiataloknak a felszólalásával kezdődött, akik a hétvégén felmásztak a Sándor
Palotára. Most nem akarják leszedni az épületen levő zászlókat, és azt mondták: "Köszönjük Elnök úr, hogy nem lövetett közénk", mert szerintük igény lett volna rá. Ezzel Bencsik András, Demokrata-főszerkesztő Facebook bejegyzésére céloztak. A tüntetésen több párt politikusa is megjelent: megérkezett Bajnai Gordon, az MSZP-ből Horváth Csaba alelnök, illetve itt tüntet Bauer Tamás, DK-alelnök is.

MSZP-szimpatizánsok is megjelentek a tüntetésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Felszólalt Jávor Benedek, a PM társelnöke is, aki felelevenítette, hogy annak idején Orbán Viktor, Áder János és Kövér László még a Bős-Nagymarosi népszavazásért harcolt, amelyet nagyon nem akart az akkori kommunista vezetés. "Most viszont a másik oldalon állnak, de ők is ugyanúgy meg fognak bukni". Jávor szerint a parlament múlt heti döntése a paksi bővítésről érvénytelen, és ezt bebiztosíthatja mindenki, ha április 6-án az Összefogásra szavaznak.

Elindult a menet

A tüntetők közben fáklyákkal felsorakoztak, nagy rendőri kísérettel elindultak a Kossuth tér felé. Közben olyanokat kiabálnak, hogy "Áder káder", illetve, hogy "Nem kell Paks". A Lánchídon vonultak át a tüntetők, itt lehetett a legjobban látni, hogy hányan is gyűltek össze: a híd felét foglalták el - mondta tudósítónk.

Jávor Benedek is felszólalt, majd fáklyát gyújtott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fél nyolc után a tüntetők megérkeztek a Kossuth térre, ahol a Nagy Imre szobornál többször hangosan
elskandálták, hogy "népszavazást", azért, hogy a parlamenti képviselők is értesüljenek a
követelésükről. Egy felszólaló ugyanazt elismételte, amit a Sándor Palotánál: ha nem engedik a
népszavazást Paksról, akkor április 6-án a paksi bővítés felelőseiről lesz népszavazás.Nyolc óra előtt
nem sokkal a szervezők bejelentették, hogy vége a tüntetésnek. A főleg fiatalokból álló demonstrálók
el is indultak hazafelé.

Bajnai Gordon eredetileg azért hirdette meg a demonstrációt a Sándor Palotához, hogy azt kérje Áder Jánostól, hogy ne írja alá a bővítést jóváhagyó törvényt. Miután az államfő hétfőn ezt már megtette, az Együtt-PM közleményben jelezte, hogy felháborítónak tartja a döntést, és szerintük ezzel "Magyarország elnöke kinyilvánította, hogy elődjéhez hasonlóan ő sem kíván se fék, se ellensúly lenni, csak fideszes káder".

Elindult a menet a Kossuth tér felé Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Áder azt is jelezte, hogy szerinte nem lehet népszavazást kiírni a kérdésről, mert nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani. Az Együtt-PM szerint viszont "az indoklás a magyar jogrend megcsúfolása, hiszen ebben az esetben szó sincs nemzetközi szerződésről, az atomerőmű bővítése a magyar állami szervek döntése". Nem ez az első tüntetés a paksi népszavazásért, múlt vasárnap az összefogás pártjai az Alkotmány utcában demonstráltak, most hétvégén pedig néhány fiatal felmászott a Sándor Palotára, és molinókon hirdette ugyanezt.

A menet a Várból a Lánchídon át a Vértanúk teréig haladt Fotó: Tuba Zoltán - Origo