Simon Gábor a céges Suzukira is irigykedett

Simon Gábor
Budapest, 2008. november 22. Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke sűrű hóesés közepette beül az autójába a választmány ülése után a Bourbon Rendezvényközpont előtt.
Vágólapra másolva!
Rejtély, honnan szerezte az osztrák bankfiókban őrzött 240 millió forintnyi devizáját Simon Gábor. Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint a pártnak nincs köze a pénzhez, mert Simon még a politikai pályája előtt szerezte azt. Aki azonban akkor dolgozott együtt Simonnal, kételkedik ebben a verzióban.
Vágólapra másolva!

Az ausztriai bankfiókban tartott nagyjából 240 millió forint "nem kötődik Simon Gábor közéleti tevékenységéhez" - mondta Mesterházy Attila MSZP-elnök csütörtökön, miután meghallgatta egykori helyettesének magyarázatát a pénz eredetéről. Mesterházy hozzátette azt is, hogy az Simon „azt megelőző életével kapcsolatos forrásfelhalmozásról van szó, amennyire én tudom".

Az eddig nagyon szűkszavúan nyilatkozó Simon ilyen részletekbe nem ment bele, de azt ő is kijelentette, hogy a pénz „eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs”.

A első fizetése gyalázatos volt

A Sopronban született Simonnak már az édesapja is a közszférában dolgozott, előbb a soproni tanács, majd a polgármesteri hivatal pénzügyi főtanácsosa volt. Édesanyja a helyi OTP-fiókot vezette. Simon viszont nem pénzügyi pályára lépett, 1988-ban diplomázott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán mint történelemtanár. Rögtön el is helyezkedett a soproni Vas- és Villamosipari Szakközépiskolában.

„Nem volt főállásban, óraadó volt” – mondta róla az Origónak egy volt kollégája. Szerinte Simon már akkor is politikával foglalkozott, és a KISZ egyik utódszervezetében tevékenykedett. „Nem itt kereste azt a pénzt, most is gyalázatos a fizetésünk, akkor pedig még kevesebb volt” – mondta egykori tanárkollégája. A külsőségekben sem látszott meg, hogy Simonnak sok pénze lenne, soproni lakása például egy teljesen átlagos panelházban volt, magyarázta a korábbi kolléga.

Az iskola után, 1990-től Simon hét éven keresztül volt az Új Kapcsolat Kulturális, Információs és Szervezési Egyesület titkára. Erről a szervezetről kevés információt találtunk, a soproni városi honlap szerint még ma is működik, ugyanakkor a hozzájuk megadott telefonszám le van kapcsolva. Az egyesület soproni címén jelenleg az MSZP helyi szervezetének pártirodája található.

Simon a 90-es évek elején egyre aktívabb lett a politikában, 1994-ben indult az országgyűlési választásokon az MSZP színeiben, 1995-től pedig a párt ifjúsági szervezetének volt az elnöke. Az 1994-es szocialista kormányváltás után különböző kormányzati programokban vett részt, és közhasznú társaságok vezető testületében kapott helyet. 1995-től ő vezette az állami tulajdonú zánkai gyermektábor tanácsadó testületét, majd egy mozgáskorlátozott fiataloknak indított minisztériumi programnak és egy távmunkával foglalkozó, akkor alapított közhasznú társaságnak volt az igazgatója.

A Suzukira is irigykedett

„Simon zseniális volt a kapcsolatépítésben” – mondta róla egy egykori munkatársa, aki a Távmunka kht.-nál dolgozott vele. Ezt felerészt az állam, felerészt pedig piaci vállalatok alapították. A politikus mindenkivel szót értett, és jól el tudta adni magát, mondták róla. Az akkor még nem képviselő Simont a munkaügyi miniszter, Kiss Péter ajánlotta be a kht.-be, a munkatárs szerint neki nem lehetett ellentmondani. A pénzét viszont szerinte biztos nem onnan szerezte. „Ebből a kht.-ből nem lehetett 200 milliót kiszedni” – mondta, hozzátéve, hogy amúgy sem látszott Simonon, hogy ennyi pénze lenne. Bruttó 170 ezer forint volt a fizetésük, aminek a mai értéke bruttó 390 ezer forint.

Határozottan emlékszik arra, hogy egyszer, amikor a céges Suzukival utaztak vidékre, Simon megjegyezte, hogy az jobb, mint a saját kocsija. „Vagy nem volt olyan jó anyagi helyzetben, vagy nagyon jól titkolta, de az azért meglátszana az emberen, ha lenne ennyi pénze” – mondta az egykori munkatárs. Ő azonban csak azt látta, hogy Simonnak csinos a barátnője, és van ambíciója. Egy másik beszélgetésen például állítólag azt mondta, „addig nem nyugszik, amíg nem lesz államtitkár”. Ez végül 2008-ban valósult meg, amikor Simon a szociális és munkaügyi tárca államtitkára lett.

A kormányváltás után minden, a központi kormányzathoz köthető munkahelye megszűnt, az MSZP-ben azonban egyre fontosabb posztokat kezdett betölteni (1998-tól a budapesti területi pártszövetség elnöke, és ő szerkeszti a párt honlapját is). Ekkor kezdett a XVIII. kerületi önkormányzatnak dolgozni, saját tanácsadócége azonban csak 2002-ben lett, miután országgyűlési képviselői mandátumot nyert. Ha Mesterházy helyesen tudja a pénz eredetét, akkor innen nem származhat az összeg.

Simonnak azelőtt csak egy cégben volt érdekeltsége, egy DOLSZIX nevű bt.-ben, amelynek 1998-tól 2007-ig volt a beltagja. A bt. gazdálkodásáról a Közigazgatási Minisztérium céges adatbázisa semmilyen iratot nem tartalmaz, ám ha innen lenne a pénz, akkor nem lenne igaz az az állítás, hogy a közéleti tevékenysége előtt szerezte azt. Simon 2007-ig volt a cég tulajdonosa, amely ellen 2012-ben végelszámolást rendeltek el.