Áder aláírta Paks bővítését

Vágólapra másolva!
Áder János államfő aláírta a paksi bővítést jóvájagyó törvényt, és hozzátette, hogy szerinte semmilyen szempontból nem küldhette volna vissza  azt az Országgyűlésnek. Közleményében azt írta, hogy az alkotmányos rendelkezések betartatásától semmi sem térítheti el, még a "nemzeti zászló túszul ejtése sem". 
Vágólapra másolva!

"A jogalkotás kritériumai szerint tartalmi és formai szempontból is" elfogadhatónak tartja, így Áder János köztársasági elnök aláírta a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvényt, amelyet múlt hét kedden fogadott el az Országgyűlés. Áder közleményében úgy fogalmaz, hogy "részletekbe menő alkotmányos vizsgálatot " folytatott.

"Megállapítottam, hogy a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott. Ezért a törvényt a mai napon aláírtam és kihirdetését elrendeltem" - írja.

Eközben Áder egyes pártok indítványai miatt megvizsgálta, hogy lehet-e népszavazást tartani a paksi bővítésről, és az alaptörvényben úgy találta, hogy nem lehet nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről referendumot tartani.

Áder a levelét azzal zárta, hogy kinevezése óta az alkotmányos rendelkezések betartatását tekinti kizárólagos mércének, ettől "sem petíciók, sem utcai demonstrációk, sem zsarolás, sem nemzeti zászlónk túszul ejtése nem térithetnek el".

A paksi bővítésről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.