Az Együtt-PM aktivistái felmásztak a Sándor-palota erkélyére

paks együtt 2014
Az Együtt 2014 és a PM aktivistái elfoglalták a Sándor-palota erkélyét 2014. február 9-én
Vágólapra másolva!
Azt akarják, hogy Áder kezdeményezzen népszavazást Paksról.
Vágólapra másolva!

Az Együtt-PM három aktivistája vasárnap délelőtt felmászott a Sándor-palota erkélyére, és paksi népszavazást követelő transzparenseket tettek ki. Az egyik transzparensen "Döntsön a nép! Népszavazást Paksról!", a másikon pedig "Miért féltek a népszavazástól?!" felirat olvasható.

Az aktivisták kiszedték foglalatukból az oromzaton elhelyezett nemzetiszínű és uniós lobogókat, és hangszórón azt mondták: azokat "zálogba" veszik, amíg Áder János köztársasági elnök nem küldi vissza a parlamentnek a paksi bővítésről szóló jogszabályt, illetve nem kezdeményez népszavazást az ügyben.

Aktivisták a Sándor-palota erkélyén Forrás: Facebook/Együtt 2014 Mozgalom

A Honvéd Palotaőrség tagjai megpróbálták megakadályozni a demonstrációt, de mire közbeléptek, három aktivista már feljutott az erkélyre.

A fiatalok negyed 12 körül hagyták el a palota erkélyét. Azon a létrán másztak le, amelyen feljutottak. A három demonstrálót később igazoltatták, felvették az adataikat, és visszakérték tőlük az erkélyről lehozott zászlókat, de ők nem akarták azokat átadni a rendőröknek.

Barabás Richárd, az egyik aktivista a sajtó képviselőinek azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt. "Orbán Viktor elpaksolta a hazát" - mondta. Kijelentette, hogy a Sándor-palota nem méltó arra, hogy rajta legyen a nemzeti lobogó ameddig Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a törvényt a parlamentnek, vagy nem ír ki népszavazást a paksi bővítés ügyében.

A Készenléti Rendőrség munkatársai később előállították a három demonstrálót. Megkezdték annak az öt társuknak az előállítását is, akik ebben segítettek nekik azzal, hogy tartották a létrájukat. Előbbieket az I. kerületi rendőrkapitányságra viszik, ahol a helyszínen elhangzottak szerint nemzeti jelkép megsértése és garázdaság miatt indulhat ellenük eljárás. A téren hallható hírek szerint lehetséges, hogy a többi demonstrálót a XII. kerületi rendőrkapitányságra viszik.

Az előállítottak a rendőrség intézkedése során többször is hangosan azt kiabálták: "népszavazást Paksról!". Az egyik demonstráló, Rózsa Milán pedig azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy vállalják tettük következményeit. A nemzetiszínű és az európai uniós zászlót nem vihették magukkal az őket elszállító rendőrségi járműbe, hanem egy kerítéshez támasztották. Az előállítás során megérkezett egy civil ruhás férfi - feltehetően a Köztársasági Elnöki Hivatal alkalmazottja -, aki vállára vette a két zászlót és bevitte a Sándor-palotába. A két lobogót hamarosan ismét kitűzték az épületre.