Mire telik a fideszes ifjú titánoknak?

Lázár János Parlament Rogán Antal Szijjártó Péter fizetés vagyonosodás
Vágólapra másolva!
Lázár János, Szijjártó Péter, Rogán Antal: mindhárman fiatal pályakezdőként csöppentek bele az országos nagypolitikába, és hamar sokra vitték a pártjukban. Nemcsak a politikai pályafutásuk, hanem a fizetésük is nagyjából hasonlóan alakult, ezért összehasonlítottuk, hogy az elmúlt 12 évben melyikük mit hozott ki ebből a lehetőségből. Lázár János mindent visz, Szijjártó Péter csak a pénzre utazik, Rogán Antalnak pedig lenne még mit tanulnia tőlük.
Vágólapra másolva!

Lázár Jánosnak fontos a nagy vagyon

2011-ben, amikor nyilvánosságra került egy évekkel korábbi önkormányzati ülésen készült felvétel, nyilvánvalóvá vált, hogy Lázár János hogyan viszonyul az anyagi javakhoz: “akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Azt is mondta, hogy ő úgy nőtt fel, hogy “a munka eredményét nem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára”, és hogy a leckét jól megtanulta, azt évről évre bizonyítja leadott vagyonnyilatkozataival.

Lázár fiatalon, szinte rögtön az egyetem után került bele Hódmezővásárhelyen a városi politikába, és akkor, ahogy az a 2011-es portrénkból kiderül, még csak egy biciklije és egy nadrágja volt. Mire 2002-ben országgyűlési képviselő és aztán ősszel polgármester lett, már volt egy családi háza, három szántója, egy Volkswagen Polója, és valamivel több megtakarítása, mint hitele. Korábban az Origónak azt mondta, hogy a földeket és a házat is családi segítséggel szerezte meg.

A vagyonnyilatkozatai szerint a családi segítséget és a fizetéseit jól fialtatta az elmúlt években: a családi házát 100 négyzetméterrel kibővítette, a szántóit megnégyszerezte, így már közel 40 hektáron gazdálkodhatna, a VW Polót Audi A6-osra cserélte, és értékpapírokban, biztosításokban, bankbetétekben közel 70 millió forintot tart. Igaz, a legutóbbi kormányváltás óta sok hitelre is szüksége volt, akkor még csak 8 millióval tartozott, most már 55,5 millióval, aminek a nagy részét a vagyonnyilatkozata szerint a családjától vagy barátaitól kapta. Hogy mire kellett neki ennyi pénz, miközben megtakarításai is vannak, az a vagyonnyilatkozatából nem derül ki. Földet az elmúlt években nem vett, tavaly az Audiját is eladta, egyetlen nagyobb beruházása az volt, 2012-ben kibővítette a házát 100 négyzetméterrel.

A képviselői fizetését 2002 őszétől a polgármesteri fizetése is kiegészítette. Ezenkívül a családi cégükben igazgatósági tag is volt, és 2010 óta a bérbe adott földjeiből is évi több millió forintos jövedelme van. A legjobb évei 2010-2011-ben voltak, amikor a Fidesz frakcióvezetője volt, ezért az országgyűlésből közel 1,2 millió forintos bruttó fizetést kapott, még polgármester volt Hódmezővásárhelyen bruttó 545 ezer forintért, megvolt még az igazgatói tagsága (82 ezer forint), és a földjeiből is volt évi 4 millió forint jövedelme, azaz havonta körülbelül bruttó 2 millió forintot keresett. A vagyonnyilatkozata szerint nagyon furcsán gazdálkodott ezzel a pénzzel: 2010-ben majdnem mindet félre is tette, mert 14 millió forinttal nőttek a megtakarításai, miközben a lézerblokkolós botránya miatt vett egy Audi A6-ost is, és műkincsekre is költött. A következő évben ugyanekkora fizetésből ugyan félretett valamennyit, de közben kölcsönkért 33 millió forintot is, úgyhogy összességében rosszabbul állt év végén, mint az elején. Amikor államtitkár lett, lemondott a polgármesteri tisztjéről és az igazgatósági tagságáról is, így a fix jövedelme most havi bruttó 997 ezer forint, amelyet a földjei és a céges osztalékai egészítenek ki (ez tavaly 10 millió forint volt), mégis 10-14 millió forinttal növelte évente a megtakarításait.

Lázár vagyonát még a részletes nyilatkozat alapján is nehéz megbecsülni, mert 2003 óta minden évben bővíti azt műtárgyakkal, festményekkel, antik bútorokkal, védett műalkotásokkal, de a nyilatkozatban ezek értékét nem tünteti fel, így az azokra költött pénz néhány tízezer forinttól sok millióig bármennyi lehet. Lázár egyszer, még 2005-ben nyilvánosságra hozta a felesége és az egyik gyereke vagyonbevallását is - a politikusoknak ezeket is minden évben le kell adniuk, de ezek nem nyilvánosak -, amelyekből kiderült, hogy nem csak magának gyűjtöget, mert az akkor még csak másfél éves fiának is volt már saját bankszámlája, és egy közel ötmillió forintot érő svájci frankos előtakarékossága.

Szijjártó Péter a pénzben hisz

Szijjártó Péter 2002-ben rögtön a diplomázása után, az Országgyűlés legfiatalabb tagjaként került bele az országos politikába. Nem nincstelenül indult, az első leadott vagyonnyilatkozata szerint akkor már tulajdonrésze volt egy győri házban, amit még 14 éves korában vásároltak, és volt egy budapesti lakása, amely 19 éves korában került a nevére. Volt félmillió forint készpénze, és majdnem ötmillió forintja a bankban.

Akkor egyszerű képviselőként még csak bruttó pár százezer forintos jövedelme volt az Országgyűlésből, és ugyan képviselő volt a győri önkormányzatban is, de azért csak bruttó 158 ezer forintot kapott, más gazdasági érdekeltsége nem volt. Egy évvel később, 2003-ban vett egy 140 négyzetméteres házat Dunakeszin, amely azóta is megvan neki. 2004-ben már bármelyik fiatal pályakezdő megirigyelhette volna, mert az ingatlanok mellé tudott venni egy autót is, és már 18,7 millió forint megtakarítása volt.

Szijjártó vagyonnyilatkozatai azóta is meglehetősen egyhangúak: kezdetben 7-8, most már 12-15 millió forinttal gyarapodik évente a vagyona. A megtakarításait kizárólag értékpapírokba, biztosításokba, takarékbetétbe fekteti, mostanra több mint 78 millió forintot halmozott fel. Ez főleg azért érdekes, mert Szijjártónak most, államtitkárként és országgyűlési képviselőként a legmagasabb a jövedelme, havi bruttó 1,23 millió forint, ami azt jelenti, hogy szinte minden évben többet tudott megspórolni, mint amennyit keresett. A furcsa jelenségre Szijjártó sajtófőnöke az idén azt a magyarázatot adta, hogy a rendelkezésére álló pénzeszközökkel kapcsolatos befektetői döntések és a fizetése el nem költött része okozta a közel 16 millió forintos gyarapodását.

Az egyhangú gyarapodás csak 2009-ben tört meg, amikor vásárolt két nagy telket - az egyiket üdülővel - Balatonedericsben, így nemhogy félretenni nem tudott abban az évben, de még a megtakarításaiból is elköltött több mint húszmillió forintot. Balatonederics annyira bejött Szijjártónak, hogy a következő évben egy szőlőt is vett ott, de ez már nem kerülhetett túl sokba, mert a beszerzés mellett abban az évben még több mint hatmillió forintot félre is tudott tenni. Az autójától már 2007-ben megvált, és 2011-ben a budapesti lakást is eladta, így már csak a telkeit, a házát és az egyre gyarapodó megtakarításait kell évente beírnia a vagyonnyilatkozatába.

Rogán Antal nem találja a kiutat az adósságcsapdából

Rogán Antal is fiatalon, három évvel a közgazdasági diploma megszerzése után, 26 évesen került be az országgyűlésbe. A diplomázás után tanársegédként tanított az egyetemen, és dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban is. 2002-ben (a vagyonnyilatkozatok 2002 óta nyilvánosak) mégsem állt még közel sem olyan jól, mint a pályakezdő Szijjártó Péter: volt örökölt családi háza (felerészben) szülőfalujában, Szakonyfaluban, egy kis, szintén örökölt gyepe Felsőszölnökön, egy Audi A4-ese és 3 millió forint megtakarítása. A fizetése ellenzéki képviselőként nem volt túl magas, de akkoriban még az egyetemen is tanított, amiért havi bruttó 250 ezer forintot kapott. Ha nem is sokat, néhány százezer forintot minden évben félre tudott tenni, így megtakarításai lassan gyarapodtak.

2006-ban több nagy fordulat is történt az életében: a karrierje annak ellenére felívelt, hogy ő vezette a Fidesz sikertelen kampányát: a belvárosi Fideszben megerősödött, és ősszel polgármesternek is választották. Magánéletében is változás volt: a válása után ekkoriban ismerkedett meg Cecíliával, akit nem sokkal később, 2007 nyarán feleségül is vett. Ehhez köthetően a vagyoni helyzete is nagyot fordult: az új kapcsolatot egy új, 141 négyzetméteres, II. kerületi társasházi lakásban kezdték el, amihez Rogán a vagyonnyilatkozata szerint egy banktól 30 millió, magánszemélyektől pedig 15 millió forint kölcsönt vett fel, ráadásul a lakás után 2,5 millió forint illetéket is kellett fizetnie.

Az elmúlt hat évben ez a tetemes adósság nemhogy csökkent volna, de még nőtt is, 2009-ben már összesen 60 millió forint adóssága volt. Abban az évben született meg a második házasságából az első gyerek, úgyhogy a lakásukat egy gyerekszobával bővítették, de ezenkívül nagy beruházásai nem voltak. 2008-ban örökölt egy-egy házat Balatonlellén és Szakonyfaluban (mindkettőt felerészben), és több erdőt a szülőfalujában. A lízingelt Audi A3-asát néhány évente újabbra cseréli, de a fizetéséből - főleg Szijjártóhoz és Lázárhoz képest - alig tesz félre, így még tavaly is mindig több mint 42 millió forinttal több volt a hitele, mint a megtakarítása.

Pedig hármójuk közül ő érte el a legmagasabb összkeresetet politikusként: 2011-ben már átvette a Fidesz-frakció vezetését a parlamentben Lázár Jánostól, bizottsági elnök is volt, úgyhogy az Országgyűlésből több mint egymillió forint bruttó fizetést kapott. Emellett az V. kerület polgármestereként 632 ezer forintot keresett, és tagja volt a fővárosi közgyűlésnek is, ahonnan bruttó 216 ezer forintot kapott havonta.

A hatalmas adóssága és kevés megtakarítása ellenére Rogán sokat ad a külsőségekre, szereti feltűnően drága tárgyakkal felhívni magára a figyelmet: a több százezer forintos Luis Vuitton hátizsákjával annyit élcelődtek, hogy tavaly végül elárverezte azt. (Cikkünkben korábban szerepelt, hogy Rogánt lefotózták több milliót érő luxusórával. Ebben az ügyben a bíróság korábban helyreigazításra kötelezte az információt közlő Hír24-et, ezért mi is eltávolítottuk cikkünkből. A hibáért az érintett és olvasóink elnézését kérjük!)