Baloldali tüntetés lesz Ádernél Paks miatt

Vágólapra másolva!
Fáklyás tüntetést szervez a Sándor-palota elé hétfőre a baloldali összefogás, hogy arra kérje Áder János köztársasági elnököt, ne írja alá a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást jóváhagyó törvényt.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken a TV2 Mokka című műsorában közölte, a tüntetést azért szervezik, hogy "a köztársasági elnök úr az aláírásával ne szentesítsen egy olyan parlamenti döntést, amely a nemzet érdekeivel ellentétes".

Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként is azt mondaná-e, hogy szavazzon, döntsön a nép a paksi beruházás ügyében, azt mondta: "Ha én most lennék miniszterelnök, akkor azt mondanám, ha elkészültek azok a hatástanulmányok (...), akkor most azt tárjuk a nyilvánosság elé, és induljon el egy legalább két-három éves vita".

Hozzátette: szerinte Magyarországnak nem most kellene döntenie az ügyben, nem két hónappal a választás előtt és nem is ebben az évben. Közölte, ha egyáltalán szükség lenne erre a bővítésre, akkor is ahhoz, hogy időben megvalósulhasson, elég lenne hat-nyolc év múlva dönteni róla.

Az Országgyűlés csütörtökön hagyta jóvá a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelen lévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban. A független Lenhardt Balázs és a jobbikos Nyikos László tartózkodott.

Civil szervezetek levélben szintén arra kérték Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt.