Rutinellenőrzésen tűnhetett fel Simon bankszámlája

Vágólapra másolva!
Az osztrákok egy másik ügy miatt kezdték vizsgálni a politikust.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás elleni nemzetközi hálózat osztrák tagszervezetétől kapta a magyar tagszervezet, a NAV berkein belül működő Pénzmosás Elleni Információs Iroda azt az információt, amelynek alapján nyomozás indult Simon Gábor ausztriai bankszámláival kapcsolatban.

A Népszabadságnak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt nyilatkozta, hogy az osztrák tagszervezet augusztus 9-én kelt, és Magyarországon augusztus 13-án iktatott leveléből az derül ki, hogy az osztrák FIU-egység egyik kutató-elemző munkatársa rutinszerű ellenőrzést végzett a rendszerükben, miután a sajtóból értesült arról, hogy valamilyen pénzügyi bűncselekménnyel kapcsolatban a magyar legfőbb ügyész Simon mentelmi jogának a felfüggesztését kezdeményezte. Ekkor figyeltek fel a Simon nevén lévő számlára.

A szóvivő tájékoztatása szerint azonnal értesítették a magyar tagszervezetet, az pedig az ellenőrzések lefolytatását követően október 16-án tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget. A Központi Nyomozó Főügyészségen ekkor már a befejezéséhez közeledett a Simon ellen korábban 300 ezer forintos hűtlen kezelés gyanújával indított eljárás, ezért november 14-én önálló ügyként rendeltek el nyomozást.