Szavazzon I Love Fidesz jelvényben!

Bajnai Gordon, fórum, Vecsés, választás 2014
Vágólapra másolva!
Nagyjából százan voltak kíváncsiak Bajnai Gordon hosszú monológokkal tűzdelt kétórás kampányfórumára Vecsésen. A nézők jobbára csak azért kérdeztek, hogy újra hallják, amit már jól tudnak, Bajnai pedig szomorúan sorolta, milyen döntéseket hozott kormányon. Azt mondta, van egy titkos trükkjük a kétharmados törvények módosítására, Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila viszont nem került szóba.
Vágólapra másolva!

Az érdeklődök még alig szállingóztak, amikor már 20-30 fős ellentüntető csoport várt Bajnaira a vecsési kultúrház előtt szerda kora este. Két jobbikos zászlót is lengettek, „mit érdekel titeket ez a libatolvaj?”, „aki hallgatja, az is Vecsés szégyene” - köszöntötték az érkezőket, de mindez semmi volt ahhoz a hangorkánhoz képest, amellyel később Bajnait fogadták. Két utcával odébb is hallani lehetett, hogy „hazaáruló”, de volt, aki azt kiabálta, hogy „rossz primadonna”. Atrocitás nem volt, a közelben egy busznyi rendőr várakozott, és a bejáratnál is álltak egyenruhások, egyikük rendőrkutyával.

Mészáros Lőrinccel ijesztgetett

Bajnai-fóruma több mindenben is különbözött egy fideszes rezsifórumtól. Egyrészt közel sem voltak annyian kíváncsiak rá, mint Rogán Antal vagy Szijjártó Péter januári előadására. A művelődési ház nagyterme megtelt ugyan, de ülőhely mindenkinek jutott, és tolongás sem volt. Másrészt ez a fórum jóval hosszabb volt a kormánypárti fórumoknál, Bajnai és a térség képviselőjelöltje, a PM-es Szabó Rebeka több mint két órán keresztül beszélt. Bajnaiék nem vesződtek kivetítőkkel és látványos prezentációkkal sem.

Bajnai Gordon vecsési fóruma. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Mudra László - Origo

Bajnai folyamatosan gesztikulálva beszélte végig a ráeső időt, több mint egy órát. Beszélt arról, miért volt fontos, hogy az ellenzéki pártok megállapodjanak egymással. Egyrészt így nem egymással kakaskodnak, hanem az Orbán-kormánnyal foglalkoznak, másrészt az egyfordulós választás miatt csak így van esélyük a győzelemre. Sokszor felhozta a paksi bővítést. „Nem vagyok oroszellenes” – mondta, de szerinte az orosz hitelszerződés nemzeti érdekeket sért. „Nem vagyok atomenergia-ellenes” – folytatta, de szerinte a paksi bővítésből származó energia nagyon drága lenne, az építkezésből pedig kormányközeli cégek profitálnának. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Közgép és az állami földpályázatok visszatérő elemei voltak a fórumnak.

Miket ígért Bajnai?

- 220 ezer új munkahelyet teremtenének, és ezzel visszacsábítanák a külföldön dolgozó magyar fiatalokat.
- Visszaállítanák a Klebelsberg Központ előtti állapotokat a közoktatásban. A felsőoktatásban ingyenesnek hagynák a BA diplomákat, az MA diplomák megszerzését azonban fizetőssé tennék.
- Kétkulcsos adórendszert vezetnének be, és felszámolnák a gyermekéhezést, Utóbbi volt az egyetlen pont, amit a közönség megtapsolt.
- A korrupció felszámolását. „Sok példa van erről jobbról, és a tegnapi események alapján mondhatom, hogy balról is”, utalt Simon Gábor szocialista politikus vagyonügyére. Minden állami szerződést feltennének az internetre.

A beszédek után a hallgatók kérdési jöttek, az egyetlen kérés az volt, hogy legyenek rövidek. Ez a taktika már rögtön az elején gajra ment, miután az első kérdező, egy idős férfi vagy hét percen keresztül beszélt a paksi atomerőmű jellemzőiről és a rezsiről, majd kérdezett egy olyat, amire már elhangzott a választ. Volt, aki a Tesco-járat hiányára panaszkodott, más arra, hogy nem lát Budapestre érkező traktorokat, holott a földpályázatokkal kapcsolatos viták ezt indokolnák. Az egyik nyugdíjas csípősen megjegyezte, hogy nem lát nagy ellenzéki aktivitást Gyálon, ráadásul még hírleveleket sem kap a párttól, pedig már hónapokkal ezelőtt regisztrált az interneten.

Csak újra hallani akarták, mit gondol

Mivel a Bajnai a kérdésekre nem egyenként válaszolt, szabadabban beszélhetett akár más témákról is, gyakran vont például párhuzamot a 2009-es saját kormánya és a jelenlegi Orbán-kormány között, néha pedig kifejezetten szomorúan beszélt olyan intézkedésekről, amit miniszterelnökként hozott meg. „Az egyik legnehezebb döntése volt a kormányzásomnak” – mondta a 13. havi nyugdíj elvételéről. De szerinte meg kellett tenni, a Fidesz pedig kormányra kerülése után sem adta vissza. Más azt kérdezte, miért van az, hogy soha egyetlen kormány sem csökkentette az élelmiszerek áfáját. Bajnai szerint ez tévedés, az első Gyurcsány-kormány csökkentette. Ő már csak tudja, ő emelte vissza 25 százalékra, mondta, ezt szintén szomorúan adta elő.

Bajnai Gordon vecsési fóruma. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Mudra László - Origo

A legtöbb kérdezőn látszott, hogy inkább a véleményét szeretné csak elmondani, egyikük az Origónak a fórum után úgy fogalmazott, hogy ő pontosan tudta, hogy a pártok médiában való szerepléseinek egyensúlyát firtató kérdésére mit fog válaszolni Bajnai („Ötvenes években nem volt ilyen szinten a média”), mégis azt akarta, hogy a pártvezető újra elmondja, hogy mit gondol.

Ha fél, tegyen egy narancsot a zsebébe!

Bajnai a legsejtelmesebben egy idős nő kérdésére válaszolt, aki azt akarta tudni, hogy van-e valami B-tervük a bebetonozott törvények semmissé tételére. Bajnai erre azt mondta, hogy kidolgozott taktikájuk van arra, hogyan tudják jogszerűen megváltoztatni a kétharmados törvényeket. Erről azonban nem beszél, mert az egész taktikának csak úgy van értelme, ha titokban marad. Aki pedig végig bírta ülni a kétórás fórumot annak Bajnai még egy kérdésbe burkolt tanácsot is tartogatott a választás napjára. Ez a következőképp szólt: „ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot a zsebükbe, bemennek a szavazófülkébe, behúzzák a függönyt, előveszik a tollat és odateszik az ikszet, ahová kell?”.

Később kiderült, hogy ennek a tanácsnak lehetnek követői, a fórum után ugyanis volt olyan néző, aki azt mondta az Origónak, hogy félti a közfoglalkoztatotti állását, szerinte ugyanis az nem veszi ki magát jó néven, hogy részt vett egy Bajnai-fórumon. „Még azt hiszik, hogy balos vagyok, pedig én csak egy emberke vagyok” – mondta majd megdicsérte Bajnai Gordont, amiért szerinte remek dolgokat mondott, például Paksról. Aztán megdicsérte Gyurcsány Ferencet is, pedig ő a közelben sem volt.