Orbán gratulált Szeged szocialista polgármesterének

Orbán Viktor és Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója elhelyezik a több mint 60 milliárd forintos költséggel épülő szegedi lézerközpont alapkövét. Botka László polgármester, Szabó Gábor, Pálinkás József, Németh Lászlóné, B. Nagy László és Bohács Zsolt
Szeged, 2014. február 6. Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) és Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója (elöl b) elhelyezik a több mint 60 milliárd forintos költséggel épülő szegedi lézerközpont alapkövét 2014. február 6-án. Mögöttük Botka László polgármester (MSZP), Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, valamint B. Nagy László és Bohács Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselői (b-j).
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a szegedi lézerközpont ünnepélyes alapkőletételekor dicsérte Botka Lászlót.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és az MSZP közti fagyos viszony ellenére Orbán Viktor ünnepi beszédében gratulált Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének a város által elért eredményekhez. Mint mondta, a kormány átvállalta az önkormányzat mintegy 25 milliárd forintnyi adósságát, hat és fél év alatt pedig 293,4 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, illetve érkezik a csongrádi megyeszékhelyre.

A kormányfő gesztusa azért is figyelemre méltó, mert a szocialista párt legutóbbi nagygyűlésén – amelyen Mesterházy Attila pártelnök évértékelő beszédet mondott – Botka László sem fukarkodott a Fidesz bírálatával. Mint mondta, a Fidesz nem erős csak erőszakos, ezért nem szabad tőle félni. Ezzel azoknak akar üzenni, akik esetleg félnek a kormánypárttól, és ezért nem merik támogatni a változást.

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) és Wolfgang Sander, az ELI-DC igazgatója (elöl b) elhelyezik a több mint 60 milliárd forintos költséggel épülő szegedi lézerközpont alapkövét. Mögöttük Botka László polgármester (MSZP), Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, valamint B. Nagy László és Bohács Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselői (b-j) Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Botka László az MTI-hez most eljuttatott közleményében ezt írja: „Bár a Fidesz-kormány késlekedése miatt kétéves csúszással, de végre elkezdődött a lézerközpont építése, amely új fejezetet nyithat Szeged életében.” Emlékzetet arra, hogy az Európai Unió lézerközpontra kiírt pályázatát a Bajnai-kormány idején, 2009-ben, neves nyugat-európai nagyvárosokat maga mögött hagyva nyerte meg Szeged. A kormány biztosította az előkészítéshez szükséges forrást, ám ennek folyósítását a 2010-ben hivatalba lépő kabinet leállította. Ezután csaknem két évig kormányzati nyilatkozatok sora vonta kétségbe a fejlesztés szükségességét, az EU viszont ragaszkodott a beruházás megvalósításához, amit végül a kormány is elfogadott - írta az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus.

Orbán Viktor beszédében azt javasolta, hogy létre kell hozni a tudományos kutatóközpontok egész hálózatát, és Magyarország nemcsak termelési, hanem majd kutatás-fejlesztési központtá is válhat. A kormányfő emlékeztetett rá, a közelmúltban készült el az akadémia természettudományi kutatóközpontja és a CERN adatközpontja.

„A kutatóközpont szimbolikus helyszínre, egy volt szovjet laktanya helyére épül. Azon a helyen, ahol korábban Magyarország megszállásának és elnyomásának egyik bázisa volt most hamarosan hazánk gazdasági és szellemi felemelkedésének intézménye állhat majd" – közölte a kormányfő.

A közvetlenül mintegy négyszáz, közvetve akár négy-, ötezer embernek is munkát adó szegedi lézerközpont kialakításának első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 85 százaléka uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására. A beruházás második fázisának befejezése 2018-ra várható.

A 24400 négyzetméter alapterületű kutatóközpont jól megközelíthető helyszínen az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel a városközponttól 5 kilométerre található 16 hektáros területen építik föl. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében.

A tudományos nagyberuházás célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A berendezés várhatóan nem csak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.