Az osztrákoknak lehetett gyanús Simon Gábor pénze

Vágólapra másolva!
Papírokkal kell igazolni az osztrák bankoknál a nagyobb összegek eredetét, és ha a pénzintézetnek valami nem tetszik, szól a helyi rendőrségnek, ők pedig nyomozni kezdenek. Ha kell, szólnak a magyar társhatóságnak is, mondta lapunknak az osztrák pénzpiaci felügyelet vezetője.
Vágólapra másolva!

Amikor valaki egy osztrák számlán nagyobb értékben helyez el pénzt, akkor a bank mindig kér megfelelő igazolást a pénz eredetéről, azaz be kell mutatni annak a tranzakciónak a papírjait, amelyből az összeg származik, mondta az Origo megkeresésére Klaus Grubelnik, az osztrák pénzügyi felügyelet (Finanzmarktaufsicht, FMA) médiakapcsolati igazgatója. A szakértőt Simon Gábor ügye miatt kerestük meg, ő általánosságban beszélt a szabályokról.

Azt mondta, a bank először végigfuttatja, hogy a papírokon lévő cégnevek és személynevek nem szerepelnek-e a pénzmosás elleni nemzetközi körözésekben és hasonló, hivatalosan is gyanúsnak tekintett listákon. "Ha úgy látszik, hogy minden rendben, akkor a bank nem tesz semmit, de ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy a pénz eredete nem tiszta, akkor jelenti a rendőrség pénzmosás elleni speciális egységének" – mondta. Ehhez nem kell, hogy a listákon szerepeljen az érintett neve, a bank saját hatáskörben dönt, elég ha gyanúsnak találja a helyzetet.

Ugyanígy, ha az FMA bukkan a felügyeleti tevékenysége során pénzmosás gyanújára, a rendőrségen tesz feljelentést - közölte Grubelnik. Ilyenkor az osztrák rendőrség a saját belátása szerint jár el az ügyben, a banknak és az FMA-nak már nincs további hivatalos szerepe.

A rendőrség vizsgálhatja, hogy a pénz mondjuk egy magyarországi korrupciós ügyből származik-e, és a nemzetközi egyezmények alapján kapcsolatba léphet a magyar hatóságokkal, de az FMA ilyet nem tesz, mondta az Origónak Klaus Grubelnik. Éppen ezért arról sincs adatuk, hogy hány magyar érintettségű számla ügyében volt hasonló döntés.

Petra Roth, az osztrák Volksbanken AG kommunikációs illetékese a távirati irodával azt közölte: a banktitokra vonatkozó előírások értelmében nem adhat tájékoztatást arról, hogy van-e a képviselőnek számlája a Volksbank valamelyik fiókjánál, vagy sincs.

A banknál folytatott eljárásokkal kapcsolatos általános szabályokról közölte: külföldi hatóságok nemzetközi jogsegély eljárás keretében kaphatnak tájékoztatást banki ügyfelekről. Ebben az esetben a külföldi hatóság az osztrák társszerveket keresi meg, és az osztrák hatóság fordul adatkéréssel a bankhoz. Kitért arra is: az osztrák hatóságok rendszerint kötelezik az érintett bankot arra, hogy az adatkérést tartsa titokban az ügyfél előtt.