Az ügyészség kikérte Simont a parlamenttől

Vágólapra másolva!
Az ügyészség már tavaly november óta nyomoz a szocialista Simon Gábor ellen, miután az osztrákok jelezték a pénzmosás gyanúját. 228 millió forintnyi devizát tartott kint.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az országgyűlés elnökénél - jelentette be Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas azt mondta, Simon osztrák számlájáról az osztrák pénzpiaci felügyelet küldött adatokat tavaly magától, automatikusan a NAV Pénzmosás elleni Információs Irodájának, mert a pénzmosás elleni jogszabályok szerint jelzési kötelezettségük van.

Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget - mondta.

Az ügyészség ezek alapján 2013. novembere óta nyomoz hivatalból az ügyben, kezdetben még nem konkrét gyanúsított ellen.

Az okirathamisítás gyanúja a vagyonnyilatkozat feltételezett meghamisítása miatt merült fel. A politikus ugyanis éveken keresztül lehagyta vagyonnyilatkozatából az osztrák számlán lévő vagyonát.

Az ügyészség egy új ügyet is újra elővett, amely a mostani nyomozás fényében új értelmet nyert. A főváros XVIII. kerületi önkormányzatának 2008-as kötvénykibocsátásával kapcsolatban - Lévai István alpolgármester feljelentése nyomán - az ügyészség 2012 februárjában hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta, és 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette azt. Fazekas Géza szerint viszont a fővárosi főügyész szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Kövessen minket Facebookon is!