Felfüggesztette párttagságát Simon Gábor

Simon Gábor az MSZP volt képvioselője
Budapest, 2013. október 25. Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt képviselője felszólal a 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. október 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az MSZP-s politikus eltitkolta egy osztrák bankszámlán lévő több százmillió forintos vagyonát.
Vágólapra másolva!

Az MSZP vezetésének kezdeményezésére Simon Gábor elnökhelyettes felfüggesztette párttagságát és valamennyi, a pártban betöltött tisztségét - közölte az MSZP kedd este közleményben az MTI-vel.

Veres Gábor, az MSZP szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, Simon azért a párttagság felfüggesztése mellett döntött, mert a pártelnökkel, Mesterházy Attilával csak csütörtökön tudja tisztázni az ügyet és annak részleteit. Ekkor érkezik ugyanis haza a pártelnök az Egyesült Államokból. Veres azt mondta, csütörtökre összehívják a párt vezető testületeit is, és akkor "nagyon egyenes" válaszokat fognak adni a kérdésekre.

A Magyar Nemzet kedden azt írta: Simon Gábor 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon. Az MSZP közleménye szerint jelenleg nem tudható minden kétséget kizáróan, hogy a megjelent állításokból mi igaz. A szocialista párt vezetése kezdeményezte a párt illetékes testületeinek összehívását csütörtökre, hogy meghallgassák Simon Gábort, majd megtegyék a szükséges lépéseket. A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor szocialista képviselő ügyében - közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden.

Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt képviselője a Parlamentben Forrás: MTI/Kovács Attila

A lap cikke szerint a szocialista politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott számláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót, azaz több mint 240 millió forintot tett ki. A Hvg.hu szerint, és az Origo több szocialistától is hallotta ezt a feltételezést, hogy az MSZP-sek arra gyanakodnak, hogy Simon Gábor pénzügyeit a volt felesége szivárogtatta ki. A Hvg.hu értesülései szerint az ellenzéki pártok délelőtt az ügyben válságstábot hívtak össze, amely ezt a határozatot hozta, és a külföldön, az Egyesült Államokban tartózkodó Mesterházy Attila pártelnök telefonon beszélt is a döntésről Simon Gáborral.

Simon Budapest XVIII. kerületében, Pestszentlőrincen lett volna a baloldal közös jelöltje, és a szocialisták nyerhető válaszókerületnek tartják a körzetet. Az Origo információja szerint a legnagyobb esélye Kunhalmi Ágnes elnökségi tagnak van, hogy megkapja a választókerületet, de egyelőre nincs döntés erről. (Kunhalmi eredetileg a VI-VIII. kerületben indult volna, de ezt a körzetet az MSZP korábban átadta az Együtt-PM-nek, majd végül a DK kapta meg.) Simon távozása esetén majd az MSZP elnöksége dönthet a választókerületi jelöltről.

Simon Gábor a parlamenti honlapon közölt életrajza szerint 1994-ben lépett be az MSZP-be, és 2002-ben jutott be először az Országgyűlésbe, a fővárosi listáról. 2006-ban már egyéniben nyert Pestszentlőrincen, rögtön az első fordulóban, majd 2008-ben szociális és munkaügyi államtitkár lett a Gyurcsány-kormányban, és a pozíciót a Bajnai-kormányban is megtarthatta.