Vágólapra másolva!
A Népszabadság Online úgy tudja, Orbán Viktor döntötte el, hogy a választások előtt nem adják át az emlékművet. Rogán Antal kerületi polgármester nem tud csúszásról.
Vágólapra másolva!

A választásokig nem állítják fel a német megszállás emlékművét a Szabadság téren – írta a Nol.hu. A lap úgy értesült, hogy Orbán Viktor döntött arról, hogy halasszák el a szobor átadását a kormányhatározat megváltoztatásával. A lap szerint a halasztás egyik oka, hogy az emlékmű nem készül el időre, másrészt az, hogy a Mazsihisz kilátásba helyezte, hogy az emlékmű miatt távol marad a Holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. A lap úgy tudja, hogy a döntésről már tájékoztatták Rogán Antalt, a szobornak helyet adó V. kerület polgármesterét is.

Rogán Antal ugyanakkor újságíróknak azt mondta, sem szóban, sem írásban nem kapott tájékoztatást arról, hogy csúszna az emlékmű átadása. Mint mondta, "ilyen szóba sem került", legjobb tudomása szerint az eredeti terveknek megfelelően március 19-én felavatják az alkotást.

Az Origo egyelőre sem kormányközeli, sem frakcióközeli forrásokból nem kapott megerősítést a Nol hírére. A kormányszóvivő sajtóirodáján azt mondták, lapértesüléseket nem kommentálnak. Orbán Viktor sajtófőnöke egyelőre nem reagált a megkeresésünkre. A Mazsihisz vezetői azt mondták, a lapból értesültek a hírről, hivatalosan még senki nem tájékoztatta őket.

A kormány 2013 utolsó napján döntött a beruházásról, amelyet a határozat szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítettek. A Gábriel arkangyalt és a felette lebegő birodalmi sast a német megszállás 70. évfordulóján adták volna át, 2014. március 19-én.

Az emlékmű ellen civilek, politikusok és a zsidó hitközösség tagjai hevesen tiltakoztak. Az emlékműről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.