Terrorizmus is lehetne a színesfémlopás

2014.02.03. 16:47

Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lenne, aki súlyosan megzavarja egy közérdekű üzem működését. Boldog István a színesfémlopásokkal indokolta a parlamentnek benyújtott előterjesztését, amivel a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja.

A fideszes képviselő szerint a jelenlegi büntetési tételek nem arányosak a bűncselekmény társadalomra való veszélyességével. "Mivel közérdekű üzem megzavarásának eredménye azonos vagy súlyosabb lehet egyes terrorcselekmények elkövetése által megvalósított eredménynél, így a legsúlyosabb minősített esetben indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása."

Boldog István javaslata indoklásában azt írta: az elmúlt években többször is megrongáltak a vasúti átjárókat, jelzőlámpákat, közszolgáltatási berendezéseket úgy, hogy ellopták a vezetékeket, alkatrészeket. A tolvajok a megszerzett színesfémet eladták, a lopással és a rongálással a vasút- és közlekedési társaságoknak, a közszolgáltatóknak és az államnak kárt okoztak, a közlekedésben részt vevők biztonságát pedig veszélyeztették.

A javaslat alapesetben - a jelenleg hatályos egytől öt évig helyett - öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a Btk. azt, aki jelentős mértékben megzavarja egy közérdekű üzem működését. Akik csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el tettüket, tizenöt évet is kaphatnának, a mostani maximum nyolc év helyett.

A kormánypárti képviselő javaslata a legsúlyosabban, tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytiglani szabadságvesztéssel azokat büntetné, akik fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva zavarják meg egy közérdekű üzem működését. Jelenleg a büntetési plafon tíz év.

A Btk.-ban kimondaná, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarójával azonosan kell büntetni azt, aki ebben közreműködik.