Pozsonyban elutasították Vidnyánszky meghívását

Vágólapra másolva!
Nem hozzák Pestre a Márai-adaptációt.
Vágólapra másolva!

Nem jön a Szlovák Nemzeti Színház a budapesti Nemzeti Színház fesztiváljára. A pozsonyi a második színház, amely nem fogadta el Vidnyánszky Attila, a tavaly botrányos körülmények között kinevezett igazgató meghívását – írja az Új Szó. A budapesti találkozón a tervek szerint tizenkét ország társulata lépne színpadra egy-egy előadással. A pozsonyi Nemzeti Színház évek óta sikerrel játssza Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációját, a darabot pedig Roman Polák a prózai társulat igazgatója rendezte.

„Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – írta Polak. Levelében nem fejtette ki bővebben, mit ért a magyar színházi élet helyzete alatt, és az Új Szónak sem mondott többet. Polák egyébként az elutasító levél végén meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, melyet a V4-es országok színházai között létesült kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.

Értetlenül áll a döntés előtt, mondta Vidnyánszky a lapnak. A bécsi Burgtheater már tavaly szeptemberben visszautasította a meghívást, Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatokra hivatkozva.