A magyar fiatalok félnek a jövőtől

Vágólapra másolva!
A magyar fiatalokat nyomasztja a munkanélküliség, a létbizonytalanság, a pénztelenség. Úgy látják, a gazdasági helyzet romlott, és a többségük szerint nem is lesz jobb.
Vágólapra másolva!

A magyar fiatalok öt legfőbb problémája a bizonytalan jövő, a munkanélküliség, a létbizonytalanság, a céltalanság és a pénztelenség – derül ki a Kutatópont által vezetett Magyar ifjúság 2012 kutatásból. A felmérés 15–29 évesekre reprezentatív mintán, 8 ezer fő megkérdezésével zajlott.

A fiatalok elmondhatták, mit éreznek korosztályuk legégetőbb problémájának. A felsoroltak között az egzisztenciális gondok és a jövő bizonytalanságára utaló félelmek vezetnek: kiemelkednek a létbizonytalansággal (22 százalék említette), a pénztelenséggel, az elszegényedéssel (16 százalék említette), valamint a munkanélküliséggel, elhelyezkedési nehézségekkel (25 százalék említette) összefüggő aggodalmak. „Az öt legégetőbb probléma közé nem került be a drog: ez a hatodik helyre csúszott, az alkohol pedig a tizedikre. A sorrendből jól látszik, hogy a fiatalok leginkább a jövőbeli boldogulásuk miatt aggódnak” – mondta Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója.

Szoros összefüggés mutatkozik az említett problémák és a kérdezettek lakóhelye között: a létbizonytalanság érzete a megyei jogú városokban érte el a legmagasabb értéket, a kilátástalan jövőtől leginkább a városban élők tartanak, míg a községekben élők számára a munkanélküliség jelenti a legnagyobb problémát. A fiatalok végzettsége alapján eltérés látszik a problémák megítélésében. Az egyetemisták körében kiugróan magas azok aránya, akik a céltalanságot és a munkanélküliséget azonosítják az ifjúság legégetőbb problémájaként, míg a drogok és az alkohol említése a legfeljebb 8 osztályt végzettek körében a legmagasabb. A létbizonytalanság említése a szakmunkásképző bizonyítvánnyal rendelkezők esetében kiugró.

A válaszadók rendkívül negatívan értékelik az elmúlt 10 évben lezajlott gazdasági folyamatokat. A megkérdezettek háromnegyede úgy válaszolt, hogy a helyzet romlott, minden tizedik fiatal érezte úgy, hogy nem változott, és csupán minden századik válaszolta azt, hogy a gazdasági helyzet javult. 58 százalékuk szerint a gazdaság teljesítménye romlani fog, 18 százalékuk szerint nem változik, és alig 7 százalékuk vár javulást. A családjuk anyagi helyzetéről 51 százalék vélekedik negatívan, 23 százalék szerint nem változik, míg 9 százalékuk szerint a helyzet javulni fog. Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi életszínvonalával a megkérdezett fiatalok csupán 17 százaléka elégedetlen, 39 százalékuk bizonytalan, míg 44 százalékuk elégedett – derül ki a Magyar ifjúság 2012 kutatásból.