A fideszesek is népszavaznának Paksról

Vágólapra másolva!
Az emberek fele ért egyet a paksi bővítéssel, az orosz kapcsolattal viszont csak a harmaduk. A Fidesz-szavazók többsége azt szeretné, ha a lakosság dönthetne a kérdésben. 
Vágólapra másolva!

A Medián január végén készített felmérése szerint a lakosság 51 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy "Pakson új atomerőmű épüljön a már meglévő mellett" – olvasható az intézet honlapján. Viszont azt, hogy orosz hitelből épülhetnek az új blokkok, már csak az emberek egyharmada támogatta, és az abszolút többség ellenezte. Az orosz kapcsolat ezzel együtt is támogatottabb, mint korábban: a Medián 2012-es felmérésében még csak az emberek negyede állt mellette.

"Másfél évvel ezelőtt a fideszeseknek még csak a 28 százaléka volt az orosz közreműködéssel építendő reaktor mellett, ám mostanra, hogy a terv hivatalos kormánypolitikává vált, az arányuk egy csapásra megduplázódott, pontosan 53 százalékra nőtt" – írták.

Az emberek többsége nem hiszi el a kormányzati kommunikációt, amely szerint a paksi bővítés majd olcsóbb áramot fog eredményezni. 56 százalék gondolja azt, hogy a több ezer milliárdos beruházás miatt nem olcsóbb, "hanem jelentősen drágább lesz az áram".

A kutatásból az is kiderül, hogy a szavazók egyre inkább azt szeretnék, ha az emberek döntenének Paks ügyéről. 2012-ben még 48:46 arányban álltak azok, akik szeretnének, és azok, akik nem szeretnének népszavazást a kérdésben. Most már viszont 59-36 ez az arány, és még a fideszesek abszolút többsége is azt akarja, hogy a lakosság döntsön a témában.

Ha pedig az embereken múlna, nem az atomenergiára bíznák az ország energetikai jövőjét. 16 százalék gondolja azt, hogy elsősorban az atomenergiára kellene támaszkodnunk, 74 százalék viszont elsősorban a megújuló energiaforrásokban bízik.

Kövessen minket a Facebookon is!