Már nincs elzárt település

Az ónos eső miatt jégpáncél borít egy parkoló autót Nagykanizsán 2014. február 2-án.
Nagykanizsa, 2014. február 2. Az ónos eső miatt jégpáncél borít egy parkoló autót Nagykanizsán 2014. február 2-án. Zalában 11 út járhatatlanná vált, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést és továbbra is az egész megyére érvényes az előző este elrendelt kamionstop. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Nincs elzárt település az országban az ónos eső miatt. Az utak egy része azonban továbbra is járhatatlan, sok autó elakadt, keresztbe fordult, négyszázan elcsúsztak a síkos, jeges járdákon. Több vonalon késnek a vonatok. Délelőtt több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást.
Vágólapra másolva!

Már nincs elzárt település az országban ónos eső miatt, de a Dunántúlon számos olyan alsóbbrendű út van, amely továbbra is járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel még négy elzárt településről beszélt, valamennyi Baranya megyei: Kővágószőlős, Kővágótöttös, Cserkút és Bakonya. A miniszterelnök elmondta, hogy rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel.

Orbán szerint rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban.

A Közút közleménye szerint Bács-Kiskun megyében a hófúvások nyomán vannak járhatatlan mellékutak. A legtöbb jeges útszakasz Zalában van, járhatatlan az út Bács-Kiskun megyében három, Pest és Veszprém megyében pedig egy-egy helyen.

Egy kővágószőlősi férfi az Origónak arról mesélt, hogy a szokásos, vasárnapi délelőtti beszélgetős, újságolvasós programját tette tönkre az időjárás. "Elindultam reggel az újságért, de visszafordultam, tiszta jégpáncél minden. A kapun kívül lehetetlenség kijutni, inkább meg sem próbáltam" - mondta. Egyelőre senki nem mondott neki hivatalosan semmit, csak reméli, hogy le szórják majd sóval, vagy homokkal az utcákat. A település utcái üresek, a férfi az ablakban áll, nem látja, hogy a közelben levő házakat bárki is megpróbálná elhagyni.

Az ónos eső miatt jégpáncél borít egy parkoló autót Nagykanizsán. Forrás: MTI/Varga György

Megcsúszik, elesik

Lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A balesetben senki nem sérült meg.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között - mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától - egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szóvivő elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe. Megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár tükörjégen még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni - mondta.

Késnek a vonatok

Jelentős késéssel, de már járnak a vonatok Baja térségében, ahol korábban hóátfúvás miatt szünetelt a vasúti közlekedés - közölte a Mávinform vasárnap kora délután.

Baja-Bácsbokod-Bácsborsód térségében sikerült megtisztítani a vasúti pályát, ám a Baja-Kecskemét közötti InterRégiós személyvonatok 40-60 percet késnek. A szakemberek továbbra is dolgoznak a felsővezeték helyreállításán Tápiószele és Nagykáta között, illetve a Dömsöd és Kiskunlacháza között elromlott vasúti biztosítóberendezés helyreállításán. Emiatt a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Kunszentmiklós-Tass vasútvonalon továbbra is 15-30 perces késésekre kell készülni.

Mi várható?

Kora délután további területeken vonta vissza az ónos eső miatt kiadott riasztásokat a meteorológiai szolgálat, már csak hat megyében van elsőfokú riasztás. Budapestre és Pest megyére már semmilyen veszélyjelzés nincs érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben citromsárga riasztás. Ezek szerint a következő órákban már csak ezeken a területeken várható gyenge ónos eső.

Ha fotója van a lefagyott utakról, küldje el a [email protected] címre!

Kövessen minket a Facebookon is!