Ötszázan tüntettek a paksi bővítés ellen

paks, atomerőmű, roszatom, putyin, orbán, tüntetés, greenpeace
Budapest, 2014. február 1. Résztvevők a civil szervezetek által rendezett, Ne paksolják el a jövőnket! - NEM a paksi paktumra elnevezéssel meghirdetett demonstráción a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt 2014. február 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
„Ne paksolják el a jövőnket!" - ez volt a jelmondat.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló orosz-magyar megállapodás ellen szervezett közös demonstrációt szombaton Budapesten az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? és a Védegylet, de a megmozduláson részt vett az LMP több politikusa is. A Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt 500 ember tiltakozott a „Ne paksolják el a jövőnket! - NEM a paksi paktumra” elnevezésű tüntetésen.

Többen tartottak beszédet. Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője azt mondta: a paksi bővítésről kötött szerződés titokban köttetett, így ellentétben áll az alkotmányos jogrenddel. Szerinte "ez a negatív utópia arról szól, hogy Eurázsia mindig a szövetségesünk volt, az Európai Unió pedig mindig az ellenségünk". Elutasította azt a vádat, hogy oroszellenesek lennének az atomerőmű bővítésének ellenzői.

Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója szerint Magyarországnak nem áll érdekében újabb orosz energiafüggőséget magára erőszakolni, egy drága, soha meg nem térülő beruházással "devizahitelessé" tenni az utókort, ráadásul ez az energia a duplájába-háromszorosába kerülne a jelenleg megtermeltnek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lányi András író, ökopolitikus szerint a "parlamenti szavazógép" jóváhagyhatja a szerződést, de ez csak a kezdetét jelenti majd az atomerőmű-vitának.

A zömében fiatalokból álló tömegben sokan "Stop Paks" matricát viseltek a mellkasukon, a kifeszített molinókon a többi között az volt olvasható: "Paksi paktum nem!", "Továrisi welcome", "Ne paksoljátok el a jövőnket", "Csernobilt drága pénzért?", "Orosz rulett", "A Nap sugározzon, ne az atom!". A demonstráció végén a tömeg ütemesen skandálta a "nem hagyjuk" jelszót.