Csúszhat a 4-es metró március végi átadása

2014.02.01. 22:53

Csúszhat a 4-es metró március végi átadása a sötétüzemi próbák lehetséges elhúzódása miatt. Rossz állapotban vannak az árvízi védvonalak, de megoldást találnak az ételosztásokra. Tarlós István főpolgármester a Hír TV-ben beszélt minderről.

Elméletileg kicsúszhatnak a március végi határidőből – ezt mondta a 4-es metróval kapcsolatban Tarlós István főpolgármester szombat este a Hír TV P8 című műsorában. A főpolgármester „nem teljesen nyugodt” a metró sötétüzemi próbája miatt, szertinte még az is előfordulhat, hogy az elejéről kell kezdeni a teszteket.

Tarlós szerint három sötétüzemi próba van, a kivitelezői és a megbízói már lezárult, a hatósági még folyamatban van. Azt mondta, „nem teljesen nyugodt” mert az előző városvezetés más-más nemzetközi cégtől rendelte meg a szerelvényeket és a biztosító berendezéseket, és emiatt „igazgatni” kell a szoftvereket.

Tarlós István szerint az átadás után úgynevezett biztonságkritikus hibák már nem lehetnek. Ezek közé sorolta, ha a szerelvények például az ellenkező irányba indulnak el, a másik oldali ajtajuk nyílik ki, vagy baknak ütköznek. Kisebb kényelmetlenségek azonban előfordulhatnak az első hónapokban.

Védvonal, ételosztás

 A főpolgármester beszélt arról is, hogy a tavaly nyári árvíz után felmérette a budapesti védvonalak, árvízvédelmi berendezések állapotát, ami rosszabb, mint gondolták. Nemcsak a Római-parton van probléma, hanem az alsó rakpartokon, Újpesten, a Margitszigeten, a Bem és a Batthyány téren, valamint Albertfalván is. Ezek helyreállításában muszáj lépni, ellenkező esetben „közvetlen és súlyos” problémák keletkezhetnek 1-2 éven belül. 

Az ételosztások átszervezéséről azt mondta, abból nem jön ki semmi jó, ha bárki a közegészségügyi, köztisztasági szabályokra fittyet hányva bárhol nekiáll ételt osztani. A tervekben jelenleg kilenc potenciális helyszín szerepel, ezek közül a főváros szakbizottsága hatot választ ki, ahol állandó, nagyszabású, mindennapos ételosztás lesz. Az önkormányzat szociális munkásokat, egészségügyi dolgozókat is foglalkoztat majd, akik kiszűrik a sokgyerekes, fogyatékkal élő, beteg rászorulókat, és visszavezetik őket az állandó ellátórendszerbe. Arra kérte a kerületi polgármestereket, hogy kisebb ételosztó egységeket szervezzenek meg a kerületekben is.