Utcai jégpályává vált az ország nagy része

Vágólapra másolva!
Már tíz megyében van piros riasztás az ónos eső miatt. A katasztrófavédelem senkinek nem ajánlja, hogy most induljon útnak, öt milliméteresre is hízhat a jégpáncél. Ausztria felől már nem engednek be kamionokat, az M7-es somogyi szakaszán legfeljebb 60-nal szabad menni, Zalaegerszegen már baleset is volt.
Vágólapra másolva!

Ónos eső miatt fújja a kürtöket az Országos Meteorológiai Szolgálat és a katasztrófavédelem. Nyomatékosan kérik, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak.

Kora estétől Lenti és Keszthely térségében, valamint az M70-es autóúton Csörnyeföldétől a Szlovén határig esik az eső és a hidegben folyamatosan fagy rá az utakra. A megyei rendőrségek sorra adják ki közleményeiekt, hogy mely megyékben esik már az ónos eső, legutóbb Veszprém megyéből és Budapestről érkezett ilyen híradás.

Már volt baleset is. Egy férfi könnyű sérülést szenvedett, amikor este fél nyolc körül egy Audi, egy Suzuki és két Opel csúszott egymásba Zalaegerszegen, a Hegyi úton.

Vasárnap kora reggel maga Orbán Viktor miniszterelnök fog tájékoztatni a helyzetről a belügyminisztériumban.

  • Piros riasztás van érvényben Zala és Vas megye teljes területén, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye több járásában és Budapesten is. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat.
  • Narancssárga, másodfokú figyelmeztetés van érvényben Nógrád megyében. Itt tartós ónos esőre kell készülni.
  • Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyére.
  • Nincs riasztás Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye területén.

Korlátozások:

  • Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát Somogy, Zala, Fejér, Tolna, illetve szombat éjfél után Pest megyében is. Az összes érintett járművet várakoztatja a rendőrség.
  • Este héttől hatvan kilométeres sebességkorlátozás van életben az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán.
  • Ausztria felől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem léphetnek be Magyarország területére. A korlátozást a Hegyeshalom, Rajka, Vámosszabadi, Sopron, Kópháza határátkelőkön rendelte el a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság.
  • Szerbiába egyetlen magyarországi határállomásnál sem lehet átkelni, egyedül Röszkénél térhetnek haza a határ közelében élő szerb állampolgárok.
  • Bács-Kiskun megyében több út járhatatlan: az 5501-es út Csikéria-Bácsalmás között, az 5504-es út Bácsbokod-Mátételke között, az 55101-es jelzésű Mátételke bekötő út. Az 5507-es út Bácsszőlősnél nehezen járható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén a kiterjedt, intenzív ónos eső sokfelé erős jegesedést okoz. Az ónos esőt főként a főváros térségében és az Észak-Dunántúlon a vasárnap hajnali órákban fagyott eső, majd havazás válthatja fel. A csapadék vasárnap délután nyugat felé hagyja el az országot.

Az előrejelzés szerint vasárnapra is tizenegy megyére – köztük öt nyugati megyére piros – figyelmeztetést adtak ki.