Havonta húsz trafikbetörés

Vágólapra másolva!
A trafikosok a kirakatokat takaró fóliák eltávolításától remélik a támadások visszaszorulását.
Vágólapra másolva!

Fél év alatt 230 bűncselekményt követtek el Magyarországon dohányboltok ellen; július eleje és december vége között legtöbbször betöréses lopás miatt indult eljárás, az esetek száma meghaladta a 120-at - írja a Magyar Nemzet, az Országos Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva.

A bűnügyi adatok szerint hetente átlagosan nyolc-kilenc trafikos bűnesetet jegyeztek fel az utóbbi időben. Körülbelül ötven alkalommal rablás miatt kezdődött nyomozás, két tucatszor csalás, hússzor pedig rongálás gyanúja merült fel.

A lap arról is beszámol, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 19 illegális trafikot számolt fel, és a fináncok összesen 120 millió forintos bírságot szabtak ki.

A bűnügyi adatokból kiderül, hogy a legtöbb esetet a fővárosban jegyezték fel. Budapesten hat hónap alatt 69 nyomozás kezdődött, számos rablás és betöréses lopás mellett tucatnyi alkalommal rongálás miatt.

A lapnak több trafikos azt mondta, hogy a különfél bűncselekmények miatt azon gondolkodnak, hogy eltávolítják a bolt kirakatát teljesen vagy részben eltakaró fóliát, így üzletbe többé-kevésbé beláthatnak majd a járókelők, és ezzel feltehetően elejét lehet venni a támadásoknak.

A jogszabály szerint az üzlethelyiség külső felére tekintve nem lehet látható dohánytermék. A minisztérium szerint a követelményt a trafikosok a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik, pédául a bolt megfelelő berendezésével, az egyéb forgalamzott termékek átgondolt elrendezésével. A minisztérium szerint várhatóan nem módosul a jogszabály.

Kövessen minket a Facebookon is!