Minden képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Késő éjjeltől nyilvánosak lesznek, hamarosan jövünk a részletekkel!
Vágólapra másolva!

Valamennyi országgyűlési képviselő és állami tisztségviselő időben leadta saját és hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a pénteki határidőig - mondta Rubovszky György (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. A testület vezetője közleményében hangsúlyozta: a vagyonnyilatkozatok szombattól lesznek nyilvánosan is elérhetőek az Országgyűlés honlapján az egyes képviselők, illetve tisztségviselők nevei alatt.

Rubovszky György emlékeztetett arra: a 384 országgyűlési képviselő mellett szintén vagyonnyilatkozatot kellett leadnia - ugyancsak a hozzátartozókéval közösen - az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnökének és tagjainak, a Legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács többi tagjának, valamint a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak, illetve a Médiatanács elnökének és tagjainak.

A tisztségviselőké között egy vagyonnyilatkozat - bár leadásra került -, egy adminisztratív hiba miatt csak február 3-ától lesz nyilvános - áll a közleményben.

A képviselőknek pénteken éjfélig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatot. Ezt minden évben megteszik, mert ha elmulasztják, nem gyakorolhatják képviselői jogaikat (nem szavazhatnak, nem javasolhatnak törvényeket), és a tiszteletdíjukat sem kapják meg. Szerda délig 253 képviselő adta le a nyilatkozatát, a többiektől azt kérték, hogy péntek 20 óráig adják le, ez után kezdik el feltölteni a dokumentumokat a parlament honlapjára. Egy-egy képviselő esetén így elérhető lesz 2011-es, 2012-es, 2013-as vagyonbevallása, amit 1990-hez hasonlóan 2014-ben is kézzel töltenek ki, ami nem könnyíti meg a leírtak kibogarászását.

Azért mi az idén is alaposan átnézzük őket, késő este jövünk a részletekkel! Addig is a vagyonnyilatkozatokról itt olvashat bővebben.