Ahol legyőzheti a baloldal a Fideszt

Vágólapra másolva!
A XIII. kerületi Hiszékeny Dezsőnek van a legnagyobb esélye, hogy a baloldali Összefogás 106 egyéni választókerületi jelöltje közül nyerni tudjon a tavaszi országgyűlési választásokon. A Republikon Intézet vizsgálatából kiderül, a legesélyesebb baloldali egyéni jelöltek szinte mind MSZP-sek. A vidéki baloldaliak közül nem sokan számíthatnak győzelemre.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő módon a baloldaliaknak Budapesten van a legtöbb esélyük egyéniben bekerülni a parlamentbe. Az első tíz helyen csak a hetedik vidéki, itt az MSZP-es Lukács Zoltán indul. A legesélytelenebb utolsó tíz helyen csak vidéki indulók szerepelnek. Az utolsó a Csornán induló MSZP-es Kránitz László. Államfővé választásáig Csorna országgyűlési képviselője Áder János volt, most Gyopáros Alpár képviseli a települést az Országgyűlésben. A legesélytelenebb nagy név egyéniben a volt agrárállamtitkár Gőgös Zoltán: a Pápán induló jelölt csak a 101.

Ha az első húsz helyet nézzük, még mindig az derül ki, hogy az esélyesnek számító helyek több mint felében budapestiek szerepelnek. Vidékről főképp nagyvárosokból, illetve régi iparvárosokból (Miskolc, Dunaújváros, Szeged, Pécs, Salgótarján, Hatvan) van esélye baloldalinak egyéniben bejutni a parlamentbe.

A listából az is kiderül, hogy az Összefogáson belül az MSZP vitte el a legbiztosabb helyeket. A legjobb 10 körzetből 9-ben indul szocialista jelölt, míg a legrosszabb 10 körzetből 3-at is kaptak a szövetségesek. Igaz, a 3. helyen a XXI. kerületben induló Együtt-PM-es Szabó Szabolcs szerepel. A második helyen az Úspesten induló Kiss Péter szerepel.

Három volt miniszternek is jó esélye van, hogy egyéni mandátumot szerezzen: Kiss Péter mellett Burány Sándor (4.) és Hiller István (6.) szerepel biztos helyen. A most a DK színeiben induló Kuncze Gábor az Összefogás egyetlen igazi esélyese Pest megyében, a szigetszentmiklósi jelölt a Republikonnál a 24. helyen áll.

Kövessen minket a Facebookon is!