Ma végre gond nélkül lehet hazudni

rejtélyes pénz, Szaddám Huszein kimenekített vagyona, illusztráció
Vágólapra másolva!
Megint eljött a magyar közélet egyik legbizarrabb színjátékának a napja, a parlamenti képviselőknek éjfélig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatukat. Ezekből nem szokott kiderülni, hogy hogyan építenek tízmilliós villákat, és honnan szereznek luxuskocsikat szinte nincstelen politikusok. Azért mi az idén is megpróbáljuk, turkáljon velünk a képviselők zsebében!
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlésben jelenleg 384 képviselő dolgozik, nekik pénteken éjfélig kell leadniuk a vagyonnyilatkozatot. Ezt minden évben megteszik, mert ha elmulasztják, nem gyakorolhatják képviselői jogaikat (nem szavazhatnak, nem javasolhatnak törvényeket), és a tiszteletdíjukat sem kapják meg. A nyilatkozat egy többoldalas nyomtatvány, amelyen a képviselők arról számolnak be, hogy milyen ingatlanjaik vannak, mennyi pénzt tettek félre, van-e értékesebb ingóságuk, például autójuk, valamilyen műkincsük.

Vagyonnyilatkozatot tenni a rendszerváltás óta kötelező, 1990-1997 kötött csak a parlamenti ciklus elején és a végén kellett, ráadásul a bevallás titkos volt, 1997 után pedig csak a dokumentum kivonatát hozták nyilvánosságra. Az éves rendszerességgel készülő nyilatkozatok teljes egészükben 2001-től hozzáférhetőek. Az első Orbán-kormány az után szigorította meg a szabályokat, hogy kiderült: az egyik koalíciós pártot, az FKGP-t vezető Torgyán József háromemeletes, liftes villát épített.

Mindig előkerül egy bőkezű rokon

Hiába lettek azonban nyilvánosak a nyilatkozatok, mert a mai napig nem adnak valós képet arról, hogy mennyire gazdagok a politikusok. Rosszhiszeműség lenne azt állítani, hogy minden képviselő csal, biztos, hogy vannak köztük nagyon lelkiismeretesen nyilatkozók is. Több olyan ügy is volt, amikor egy-egy képviselő csak igen homályos módon tudta megindokolni váratlan vagyongyarapodását. A vagyonnyilatkozat szabályaival éppen az a baj, hogy a becsületes képviselőket nem lehet megkülönböztetni a sumákolóktól, és nem kizárt, hogy emiatt jóhiszemű politikusok tűnnek csalónak, vagy épp fordítva.

Tavaly februárban a Blikk számolt be arról, hogy Zsiga Marcell fideszes képviselő közel 40 millió forintért úgy vásárolt ingatlant, hogy hitelt nem vett fel, ráadásul a vagyonnyilatkozata szerint megtakarítása és fizetése sem fedezte az ehhez szükséges kiadást. A politikus állította: a háznak csak a felét fizette ő, a másik felét a felesége állta, azt nem tudta megmondani, hogy a feleségének honnan volt ennyi pénze. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága a testület zárt ülésén arra jutott: Zsiga elegendő magyarázatot adott az ügyben.

Tavaly márciusban az Index írt arról, hogy Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő, II. kerületi polgármester a Rózsadomb egyik kedvelt részén közel százmilliós házépítésbe kezdett. Néhány héttel korábban leadott vagyonnyilatkozata erre nem utalt, sőt a bevallás szerint az építkezéssel párhuzamosan még gyarapodott is a készpénzvagyona (korábban cikkünkben úgy fogalmaztunk, hogy nyilatkozata alapján erre nem volt pénze, ez azonban nem pontos, amiért Láng Zsolt elnézését kérjük). Láng ezt utólag azzal magyarázta, hogy örökölt, és a családjától kapott segítséget. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága pedig közölte: nem foglalkozik az üggyel, az építkezés körülményei csak az után vizsgálhatók, hogy felépül az ház.

Kellemetlenkedni jól lehet vele

A képviselőknek a sajátjuk mellé csatolniuk kell a velük egy háztartásban élők nyilatkozatait is, ezek azonban nem nyilvánosak. Így nem ellenőrizhetők azok az állítások, hogy egy képviselő hozzátartozója tényleg rendelkezett-e annyi pénzzel, ami a váratlan építkezéseket magyarázza. Ez magyarázza azt is, hogy sok politikus luxusautóval közlekedik, pedig ilyen nem szerepel a vagyonbevallásban. Igen, az autó valószínűleg valamelyik családtagja nevén van.

A képviselői vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát nem ellenőrzik, vagyonnyilatkozati eljárást viszont bárki kezdeményezhet a parlamenti képviselők ellen az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságánál. A Blikk többször élt ezzel a lehetőséggel. Ha a parlamenti bizottság azt állapítaná meg, hogy egy képviselő a nyilatkozat kitöltése során szándékosan közölt valótlan adatot, akkor kezdeményezniük kellene az összeférhetetlenség kimondását. Erre azonban eddig nem volt példa.

Zsiga Marcell ügye előtt 24 esetben indult vagyonosodási vizsgálat a mentelmi bizottság előtt, ebből 22-t elutasítottak. Két esetben folytatták le a teljes eljárást: 2004-ben Polt Péter legfőbb ügyész ellen, 2012-ben Simor András jegybankelnök ellen. Végül egyiküknek sem kellett javítania a nyilatkozatot.

Megfoghatatlansága ellenére a vagyonnyilatkozat hatékony fegyver, a pártok sokszor használják arra, hogy kellemetlenkedjenek politikai ellenfeleikkel. 2002-ben például vagyoni helyzete miatt citálta a bizottság elé Orbán Viktor ellenzéki vezetőt két szocialista képviselő, de eljárás ekkor sem indult.

Akikért izgulunk

Szerda délig 253 képviselő adta le a nyilatkozatát, a többiektől azt kérték, hogy péntek 20 óráig adják le, ez után kezdik el feltölteni a dokumentumokat a parlament honlapjára. Egy-egy képviselő esetén így elérhető lesz 2011-es, 2012-es, 2013-as vagyonbevallása, amit 1990-hez hasonlóan 2014-ben is kézzel töltenek ki, ami nem könnyíti meg a leírtak kibogarászását.

A tavalyi nyilatkozatok alapján nagyon izgulunk, hogy

  • Láng Zsoltnak elkészült-e a háza, az építkezés ellenére tovább tudta-e növelni 113 millió forintos megtakarítását?
  • Az egyik legnagyobb adós Rogán Antalnak mennyit sikerült rendeznie 48 millió forintos adósságából?
  • Papcsák Ferenc megvásárolta vagy csak bérli a Mercedes CLS 350 CDI típusú autóját?
  • Továbbra is Veres János volt MSZP-s pénzügyminiszter marad a legtehetősebb több mint 300 millió forint feletti megtakarításával?
  • Potápi Árpád megint krecsányt, bicskácskát vagy csiport kap ajándékba?

Izguljon velünk, este jövünk a részletekkel! Addig pedig itt szemezgethet a tavalyi bevallásokból.

Amerikában van értelme

Az Egyesült Államokban már indult hatósági vizsgálat politikusok vagyonosodása miatt. A múlt héten emeltek vádat például Virginia korábbi kormányázója, Bob McDonnell és a felesége ellen. A republikánus politikust azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt 135 ezer dollár (közel 31 millió forint) értékben fogadott el üzletemberektől ajándékokat, amelyeket aztán nem vallott be. Az ajándékok között szerepelt: egy 6500 dolláros Rolex óra, 10 ezer dollár esküvői ajándék McDonnell lányának, illetve több 100 ezer dolláros kampánytámogatás. Ha a politikust és a feleségét bűnösnek találják, börtönbüntetést is kaphatnak.