José Manuel Barroso a Corvinus Egyetem díszdoktora lesz

Vágólapra másolva!
Az európai bizottság elnöke szeptemberben kaphatja meg az elismerést.
Vágólapra másolva!

Díszdoktorrá avatják a Budapesti Corvinus Egyetemen José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét - erősítette meg az Origo-nak a Corvinus Egyetem kommunikációs irodája. Az avatás várhatóan szeptember 11-én lesz.

A kitüntetés azért érdekes, mert Barroso több alkalommal is kritizálta Orbán Viktor kormányfő intézkedéseit. Az EB elnöke két levelet is küldött korábban a magyar miniszterelnöknek. 2011-ben a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására szólította fel a magyar kormányfőt, mivel azok nem feletek meg az uniós jognak, tavaly pedig az alaptörvény negyedik módosítását kritizálta hasonló megfontolásokból.

José Manuel Barrosso 2004 óta vezeti az Európai Bizottságot, mandátuma idén jár le, novemberben a luxemburgi Jean-Claude Juncker váltja a poszton.

Az egyetemi szenátus a Corvinus honlapja szerint június 30-án határozott a kitüntetésről. Barroso mellett Danilo Türk szlovén elnök, és Válid bin Talal Abdulaziz asz-Szaúd szaúdi mágnás, a szaúdi királyi család tagja is megkapja a címet.