Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kósa Lajos megvenné a Munkácsy-képet

A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába
Debrecen, 2014. július 14. A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Kósa Lajos szerint szándék és pénz is van arra, hogy Debrecenben maradjon Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képe. Addig is, amíg az állam megvásárolja, visszakerül az alkotás Kanadába, a Hamilton galériába.
Vágólapra másolva!

Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. A Munkácsy-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo továbbra is együtt látható a múzeum Munkácsy Termében.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A hétvégén több mint 3200-an keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát, miután a múzeum a múlt csütörtökön bejelentette, hogy a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton galériába.

A kupolán keresztül

A monumentális festményt hétfőn előbb leemelték a falról, majd speciális fóliára fektették, eltávolították róla a díszkeretet, a vásznat pedig egy hengerre tekerték. A becsomagolást követően ládába helyezték a képet, és a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval emelték ki és helyezték el a képet szállító kamionba. A hatmázsás rakományt repülővel előbb Frankfurtba, onnan a hétvégén Torontóba szállítják.

Nem bírja már a mozgatást Forrás: MTI/Balázs Attila

Elfáradt az anyag

A csomagolási munkálatokat ezúttal is a helyszínen irányító Szentkirályi Miklós vezető restaurátor az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy először 1995-ben érkezett Magyarországra a festmény. Akkor átfogó restaurálást végeztek rajta, ami a mai napig megőrizte a kép jó állapotát. Ugyanakkor a festménynek ez már a harmadik kanadai útja, közben volt Pécsett, Budapesten és Bécsben, de már Munkácsy idejében is sokat utazott Európa nagyvárosai, valamint Európa és Amerika között.
"A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben" - mondta Szentkirályi Miklós.

Kósa megvenné

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátteret. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, amelynek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktárprogramja keretében.

A Golgotát is

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről