Mérséklődik a balatoni halpusztulás

Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor szerint a halakat a paraziták és a szaporodás legyengítette.
Vágólapra másolva!

Összetett okokra vezethető vissza a balatoni halállományban történt tömeges pusztulás, annak mértéke folyamatosan csökken, a halmintákban kimutatott kórokozók emberre nem veszélyesek - közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérésére a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor - a parlament honlapján elérhető válaszában - kifejtette, a tömeges halpusztulás okának összetettségét bizonyítja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumai több, önmagában elhullást nem eredményező kórokozó és parazita jelenlétét is kimutatták, amelyek az állatok immunstátuszának általános leromlására engednek következtetni.

Az ellenálló képesség csökkenéséhez vezethetett, hogy a szaporodási időszakban az ívás nagy energiaigényű folyamatnak minősül. Emellett az elhullásban a környezeti, időjárási tényezők is szerepet játszottak - írta a miniszter.

Fazekas Sándor válaszában azt írta: a Nébih közlése alapján, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete szerint is kiváló a Balaton ökológiai állapota és vízminősége.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal álláspontja alapján is megerősíthető, hogy a kimutatott kórokozók egyike sem betegít meg embert, kizárólag halakra veszélyes.

Közölte, a tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. A kapott információk alapján az elhullás mértéke folyamatosan csökken, friss tetemeket már nem találtak.

A tárcavezető kitért arra is: a Magyar Úszás Napját követő megbetegedéseket valószínűsíthetően humán calicivírus okozta, mely kizárólag embereket fertőz meg. Ezt a vírust állatok nem terjesztik, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tömeges megbetegedés és a halpusztulás között nincs kapcsolat.