Vágólapra másolva!
Még messze van a kampány vége, de civil szervezetek becslése szerint a Fidesz már most elköltött rá annyi pénzt, amennyit törvényesen lehet. 
Vágólapra másolva!

A Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és az Átlátszó.hu összefogott azért, hogy kiderüljön, mennyit költenek a pártok a kampányaikra. Már a 2010-es kampány idején is volt egy hasonló kezdeményezés, és most is elindították a Képmutatás.hu oldalt, ahol folyamatosan nyomon lehet követni, hogy egy-egy párt mennyit fizet a kampányáért.

Az eddig összegyűjtött adatok szerint február végéig a Fidesz több mint 2 milliárd, a baloldali Kormányváltás szövetség 680 millió, a Jobbik 650 millió, az LMP pedig 310 millió forintot költött. Az adataink nem tartalmazzák a pártok összes márciusi kampányköltését, így ezek a számok a választásokig hátralévő időszakban tovább fognak nőni. A kampányköltések törvényes határértéke 1 milliárd forint.

Forrás: Képmutatás.hu

A TI kampányköltéseket számláló programja minden kampányeszközt megvizsgál, vagyis nyomon követi a köztéri óriásplakátokat, a médiahirdetéseket, a direkt marketing eszközöket (postai levél, SMS, telefon, személyes megkeresés), és a pártrendezvényeket is. A szervezet megbecsülte a pártok által kampánystábra, közvélemény-kutatásokra és promóciós tárgyakra fordított költéseket is.

A Fidesz kampányába beleszámolták a pártot támogató civil szervezet, a CÖF hirdetéseit is, számításaik szerint a CÖF kampányának ára november és február között 570 millió forint volt. Ide számolták azokat a hivatalosan a kormány által közölt hirdetéseket is, amelyek megítélésük szerint a Fidesz kampányát alapozták meg, azaz a "Magyarország jobban teljesít" kampányt és a rezsicsökkentést népszerűsítő kampányt. Ezekkel együtt a Fidesz már most túllépte a kampányra törvényesen fordítható összeget. A Fidesz-KDNP február végéig a CÖF és a kormány kampányköltése nélkül is 940 milliót költött a kampányára, vagyis több mint egy hónappal a választások előtt szinte teljesen kimerítette az 1 milliárdos törvényi limitet.

A felmérés szerint a baloldali összefogás eddig 679 millió, a Jobbik 646 millió, az LMP pedig 312 millió forintot költött a kampányra.

Gulyás Gergely, a Fidesz képviselője délután egy sajtótájékoztatón egy kérdésre azt mondta a kutatásról, hogy a Fidesz nem lát rá a CÖF gazdálkodására, a Fidesz pedig betartja a törvényes kereteket.