A rezsicsökkentés újabb feladatot ad a közös képviselőknek

Vágólapra másolva!
Le kell jelentenie ezentúl a közös képviselőnek, hogy laknak-e a házban olyanok, akik nem jogosultak a rezsicsökkentésre. Ha elmulasztják, az egész ház elbukja a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzt.
Vágólapra másolva!

Egy új törvény értelmében rendszeresen jelenteniük kell a közös képviselőknek, hogy a házban milyen arányban laknak olyanok, akik jogosultak a víz- illetve szemétdíj után járó rezsicsökkentésre, és hány lakásnál nem jár a kisebb számla, például azért, mert egy cég nevén van az ingatlan – írja a Hvg.hu.

A törvénymódosítást a rezsiharccal megbízott fideszes képviselő, Németh Szilárd, illetve Rogán Antal frakcióvezető nyújtotta be, és a parlament február 6-án el is fogadta, február 17-én pedig ki is hirdették, vagyis jelenleg már hatályos a jogszabály, amely a rezsicsökkentésre jogosultak, illetve nem jogosultak különválasztásának.

Az új adatszolgáltatási kötelezettség a rezsicsökkentésen belül két területet, a vízellátást, valamint a szemétdíjat érinti. A közös képviselőket arra kötelezik, hogy ezentúl külön-külön adják le a hulladékgazdálkodó, illetve a vízművek felé, az adott számlázási időszakban milyen arányban oszlik meg a „rezsicsökkentésre jogosult” lakók, illetve a „más felhasználók” vízdíja, illetve szemétdíja. Így minden társasházon belül ettől kezdve ebbe a két kategóriába kell sorolni a tulajdonosokat. A leadott információk alapján a közműcégek, illetve a hulladékgazdálkodási társaságok majd külön-külön számlát bocsátanak ki ezentúl a társasházak felé: a rezsicsökkentettek szemetének és vizének díját (ebben az esetben így magasabb lesz a megtakarítás összege), és az abból kimaradók teljes fizetnivalóját – írja a Hvg.hu.

A lap szerint a házkezelőket és közös képviselőket tömörítő legnagyobb szervezet jelenleg is jogászok segítségével próbálja értelmezni a friss jogszabályt, pedig már javában mulasztást követ el, aki a hulladékgazdálkodót most hétfőtől, a vízműveket pedig a törvény hatálybalépését (február 18-át) követő első főmérő-leolvasástól kezdve nem informálja a rezsicsökkentésre jogosult és nem jogosult lakástulajdonosokról.

Ha a kötelező adatszolgáltatásnak a közös képviselő nem tesz eleget, akkor az egész társasház bűnhődik: a törvény értelmében ilyenkor a vízmű, illetve a kommunális szolgáltató az előírt két külön számla helyett csak egyet bocsát ki – ami nem tartalmazza a rezsidíj csökkentését, vagyis a megtakarítást kollektíve elbukták – írja a Hvg.hu.