Fülbevalóért öltek volna az intézetis fiúk

Vágólapra másolva!
Testi sértés helyett emberölési kísérlet miatt ülhetnek börtönben a dévaványai testvérek, akik két éve majdnem halálra vertek egy 82 éves asszonyt, és terrorizálták intézeti nevelőjüket is. Bár a vád súlyosabb, a büntetési tétel nem változott.
Vágólapra másolva!

Súlyosbította a vádat a Szegedi Ítélőtábla a Dévaványán nevelt intézetis testvérpár ügyében. A másodfokon eljáró bíróság enyhének minősítette az első fokú, életveszélyes testi sértésről és más bűntényekről szóló vádiratot - szerintük emberölési kísérlet történt, hiszen a két vádlott abba is beletörődött, hogy áldozatuk belehalhat a támadásba. A bűncselekményhez közfeladatot ellátó személy elleni erőszak is társult.

A büntetési tétel ugyanakkor nem változott: az első rendű vádlottnál 6 év, a másodrendűnél 5 év börtön maradt a fiatalkorúak börtönében, mivel a másodfokon eljáró ügyész nem fellebbezett súlyosbításért.

"Falba verjük a fejét"

A brutális bűncselekmény két évvel ezelőtt történt: a gyerekvédelmi intézetben lakó fiatalok előtte több társuknak elmondták, hogy be akarnak törni egy helyi idős asszonyhoz, a fejét falba verik hogy elájuljon, majd kifosztják a házát.

Mivel ebben senki nem akart részt venni, ketten hajtották végre a bűncselekményt, ami a terveikhez képest is eldurvult: a maszkos fiúk augusztus 19-én rátörtek a 82 éves nőre, ütötték és rúgták, majd elvettek tőle két fülbevalót és két karórát, 39 ezer forint értékben. Az asszony élete csak a szerencsén múlt, sérüléseibe bele is halhatott volna -a támadás után másfél hónapot töltött kórházban.

Nevelőjük elmenekült

A testvérpárral korábban is sok gond akadt, agresszíven léptek fel a többi gyerekkel és nevelőikkel szemben. Mikot 2012 júliusában rendőrök keresték őket az intézetben, a nekik segítő nevelőnőt a két fiú szabályosan megfenyegette, a megfélemlített nő ezután munkahelyet is váltott.