Schiffer: Az Európai Zöld Párt elítéli a kettős mércét

Vágólapra másolva!
Az Európai Zöld Párt kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és bírálja az európai uniós külpolitikában alkalmazott kettős mércét – mondta Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője az Európai Zöld Párt isztambuli tanácsülését követően.
Vágólapra másolva!

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: az Európai Zöld Párt tanácsülésének helyszínválasztása kiállás volt a török demokrácia mellett, a törökországi autoriter törekvésekkel szemben. A tanácsülésen több európai kormánypárt képviselője is jelen volt.

Kiálltak Ukrajna területi integritása mellett

Mint mondta, a tanácsülésen határozatban álltak ki Ukrajna területi integritása mellett, és bírálták az európai uniós külpolitikában alkalmazott kettős mércét. Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselőjének kezdeményezésére került bele a határozatba, hogy felszólítják az Egyesült Királyságot és Franciaországot, hogy ne exportáljanak fegyvereket a térségbe. Emlékeztetett rá: a fegyverembargó ellenére a két ország helikoptereket szállít az orosz félnek.

Az Európai Zöld Párt állásfoglalása szerint az ukrán konfliktusra az európai biztonsági rendszeren belül kell megoldást találni – jegyezte meg. A politikus hozzátette: az Ukrajnáról szóló határozat felhívja a figyelmet a katasztrofális ukrán szociális helyzetre is.

Schiffer András elmondta azt is, hogy a tanácsülésen foglalkoztak a közel-keleti problémákkal is, és határozatban álltak ki a független palesztin állam mellett, rögzítve, hogy az izraeli telepesek megszegik a nemzetközi jogot.