Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Óva inti Magyarországot Václav Klaus volt tanácsosa

Vágólapra másolva!
Óvatosságra intette Magyarországot Washingtonnal és Brüsszellel szemben Václav Klaus volt cseh államfő egykori tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Petr Hájek azt mondta: Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is „engedetlen” lesz Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor „bármire felkészülhet”. A volt tanácsadó szerint a Nyugat, korrupciós botrányra hivatkozva, gyakorlatilag puccsal buktatta meg a cseh Necas-kormányt, amikor az ki akarta bővíteni a temelini atomerőművet, és a cseh kormányfő Moszkvában világossá tette, hogy fair verseny lesz. Ez sértette a nyugati érdekeket.

Az Orbán-kormány most ugyanolyan „engedetlen", mint amilyen a Necas-kormány volt. Ráadásul a cseh kormány megbuktatásakor még nem volt ukrán válság - mondta Petr Hájek az M1 Híradójában. Hozzátette: „az Egyesült Államok és az EU érdekei most duplájára, sőt: háromszorosára nőttek”. Azt is mondta: az Orbán-kormány sokkal függetlenebb döntéseket hoz, mint annak idején Petr Necas.

Ez elég ahhoz, hogy elkezdődjön egy folyamat, ami megbuktatja a Orbán-kormányt - jelentette ki a korábbi köztársasági elnöki tanácsadó.

„Nem látok bele túl mélyen a magyar eseményekbe, de nyilvánvaló, hogy a modell, vagyis a forgatókönyv ugyanaz. Feszültséget keltenek a társadalomban. És kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik” – tette hozzá Petr Hájek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről