Nem jól tippel a magyar

Vágólapra másolva!
Tizennégy országban, köztük hazánkban végzett felmérést az Ipsos az emberek tájékozottságáról, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy mennyien időskorúak az országban, mekkora a bűnözés, a várható élettartam. Mi, magyarok a tizedik helyen végeztünk, többek közt nem tudjuk, mekkora volt a részvétel a parlamenti választáson, vagy hogy hány százalékos a munkanélküliség. 
Vágólapra másolva!

Összesen 11500 ember (köztük 500 magyar) megkérdezésével tizennégy országban online felmérést végzett az Ipsos, hogy feltárja, mennyire ismerünk néhány, nemzetközi érdeklődésre számot tartó szociológiai tényt.

Mint kiderült, nem nagyon, mert a tizedik helyen végeztünk. A legjobban a svédek ismerik saját társadalmukat, míg a legkevésbé az olaszok és az amerikaiak vannak tisztában az országukra vonatkozó tényekkel. A felmérés szerint mi, magyarok a legutóbbi parlamenti választáson való részvétel és a munkanélküliség mértékében tévedjük a legnagyobbat - az előbbit a ténylegesnél (62 százalék) sokkal kisebbnek (47 százalékosnak), az utóbbit a hivatalosnál (11 százalék) jóval magasabbnak (39 százalékosnak) gondoljuk.

Tippeljük meg, a 15-19 éves lányok hány százaléka szül! Forrás: Photononstop/Sébastien Rabany

A kutatásban szereplő többi téma:

  • Fiatalkorúak terhessége - a magyarok feltételezése szerint hazánkban a 15-19 év közötti lányok 16 százaléka szül gyermeket, a valóságban 2.
  • Muszlimok - Magyarországon a muszlim valláshoz tartozók aránya 1-2 tizedszázalékban mérhető. A megkérdezettek viszont azt gondolják, hogy 7 százaléknyian sorolhatók a csoportba, ami – ha a 0,1 százalékot vesszük, akkor - hetvenszer nagyobb, mint a valós szám.
  • Keresztények: a 2011-es népszámlálás hivatalos adatai szerint a keresztény vallásokhoz tartozók aránya 53 százalék, a válaszadók szerint ennél többen, 62 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.
  • Bevándorlók - a nemzetközi hivatalos statisztikák szerint a hazánkban élők 2 százaléka számít bevándorlónak, míg a válaszadók szerint nyolcszor többen vannak, 16 százalék az arányuk.
  • Időskorúak - az emberek becslése szerint a lakosságon belül a 65 év felettiek aránya 40 százalék, ténylegesen viszont 18.
  • Várható életkor - 2014-ben a Magyarországon születő gyerekek várható élettartama 75 év, de a prognózisunk csupán 68 évre terjed.
  • Bűnözés - 61 százalékunk úgy tudja, hogy a gyilkosságok száma az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Valójában csökkent.

A felmérésről további részletek az Ipsos honlapján elérhetőek.